BİR GAZEL-İ MUSANNA’ ÖRNEĞİ: SENÂÎ’NİN GAZEL-İ MUSANNA’I - Şener, Hasan (My University, 2020)
“Osmanlı edebiyatının kırkambarı” olarak vasıflandırılan şiir mecmuaları, klasik Türk edebiyatınıngün yüzüne çıkmamış birçok şair, şiir, tür vb. malzemesini bünyesinde barındırması, derlendiği döneminedebî zevkini ve eğilimlerini yansıtması gibi pek çok açıdan son derece büyük bir önemi haiz eserlerdir.Mecmualar üzerine yapılan araştırmalar arttıkça, dîvân şiirinin henüz ortaya çıkmamış birçok yönününaydınlatılması muhtemeldir. Bu bağlamda zikredebileceğimiz örneklerden biri klasik Türk edebiyatının diğerkaynaklarında bahsedilmeyen ancak mecmualarda “gazel-i musanna” adıyla kaydedilen şiirlerdir. “Biçim vehünere dayalı” sanat yönünün ağır bastığı bu şiirlerden biri Milli Kütüphane 06 Mil Yz. A 3259 numaradakayıtlı Mecmû’a-i Eş’âr ve Fevâid’de yer almaktadır. Bu makalede, bahsi geçen mecmuada yer alan Senâî’yeait gazel-i musannanın mecmuadaki orijinal metni verilecek ve çevriyazısı yapılarak metnin sanat yönüortaya konulmaya çalışılacaktır.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri