Farklı Harçlarla İnşa Edilen Gazbeton Duvar Kesitlerine Ait Isıl Özelliklerin Deneysel ve Teorik Verilerle Belirlenmesi - Tuğla, Rukiye Koçkar; Örgel, Orhan Emre (Fırat University, 2024)
Bu çalışmada, farklı harçlar ile inşa edilmiş gaz beton duvar kesitlerinin ısıl özellikleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında gaz beton özel yapıştırma harcı, çimento harcı, kireç harcı ve çimento-kireç harcı kullanılarak 25x25x5cm boyutunda dört farklı duvar kesiti oluşturulmuştur. Her bir duvar kesitinin, ısıl iletkenlik hesap değeri (?EXP) ısı akış ölçer (HFM) yöntemiyle ve birim hacim ağırlığı (?EXP) standartlarda tarfilenen şekliyle laboratuvarda elde edilmiştir. Çalışma kapsamında kullanılan harçların ve gaz beton malzemenin özgül ısı değeri (cEXP,) deneysel olarak belirlenmiştir. Laboratuvarda elde edilen bu deneysel veriler kullanılarak her duvar örneğinin deneysel(EXP) termal efusivite/ısıl dağınırlık (?EXP), termal efusivite/ısıl dağınırlık (eEXP) değeri ve hacimsel ısı kapasitesi (VHCEXP) hesaplanmıştır. Aynı duvar kesitleri için literatürde ve/veya standartlarda verilen teorik ısıl iletkenlik hesap değeri, birim hacim ağırlığı ve özgül ısı değeri kullanılarak her bir duvar örneğinin termal difüzivite/ısıl yayınırlık (?TEO), termal efusivite/ısıl dağınırlık (eTEO) değeri ve hacimsel ısı kapasitesi (VHCTEO) teorik olarak belirlenmiştir. Çalışmada deneysel veriler ile teorik veriler karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; farklı harçlarla inşa edilmiş duvarların ısıl özellikleri ve bu harçların etkisiyle duvarlarda oluşan ısıl farklılıklar deneysel veriler ile tespit edilebilmiştir. Teorik verilerin ise bu ısıl farklılıkları tespit etmede yetersiz kaldığı görülmüştür.

This study investigated the thermal properties of autoclaved aerated concrete(AAC) wall sections constructed with distinct mortars. Within the scope of the study, four distinct wall sections of 25x25x5cm dimensions were created using AAC special adhesive mortar, cement mortar, lime mortar and cement-lime mortar. The thermal conductivity(?EXP) that was determined by the heat flow meter(HFM) method and bulk density(?EXP) of each wall section was determined in the laboratory. Specific heat values(cEXP) of mortars and aerated concrete material were determined experimentally in the study. The thermal diffusivity value(?EXP), thermal effusivity value(eEXP) and volumetric heat capacity(VHCEXP) of each wall sample were calculated using the experimental data obtained in the laboratory. In addition, ?TEO, eTEO and VHCTEO of each wall sample were calculated theoretically using the thermal conductivity, bulk density and specific heat value given in the literature and standards for the same wall sections. In the study, experimental data was compared to the theoretical data. As a result, the thermal properties of walls constructed with distinct mortars and thermal differences formed in the walls due to the effect of these mortars could be determined with experimental data. However, it was observed that theoretical data were insufficient to detect these thermal differences.
Determination of Thermal Properties of Autoclaved Aerated Concrete Wall Sections Constructed with Distinct Mortars by the Experimental and Theoretical Data
Keywords: Construction Materials; Yapı Malzemeleri