Leptospirozisli danalarda oksidatif stres ve bazı biyokimyasal parametreler - Kızıl, Ömer; Güvenç, Mehmet (My University, 2015)
Bu çal ı ş ma, leptospirozisli danalarda oksidatif stres ve bazı biyokimyasal parametrelerdekide ğ i ş imleri belirlemek amacı yla yap ı lm ı ş tı r. Ara ş tı rman ı n materyalini 3-5 ayl ı k 10 adet leptospirozistan ı s ı konan dana ile ayn ı ya ş larda 10 adet sa ğ l ı kl ı danadan olu ş an toplam 20 adet danaolu ş turmu ş tur. Tüm hayvanlarda malondialdehid (MDA), plazma katalaz (CAT) veglutathiyonperoksidaz (GSH-Px), total protein, albumin, alkalen fosfataz (ALP), aspartataminotransferaz (AST), laktat dehidrogenaz (LDH), gama glutamiltransferaz (GGT), kan ürenitrojen (BUN), glikoz ve total bilirubin düzeyleri belirlenmi ş tir. Ara ş tı rma sonucunda, MDAdüzeylerinin leptospirozisli grupta kontrol grubuna göre istatistiksel olarak (P<0.01) daha yüksek,GSH-Px ve CAT düzeylerinin ise daha dü ş ük (P<0.05) olduğ u saptanmı ş tı r. Ayrı ca ALP, AST,LDH, GGT, BUN, total bilirubin ve total protein düzeylerinin leptospirozisli hastalarda kontrollerenazaran yüksek oldu ğ u, albümin ve glikoz düzeylerinin ise hasta grupta dü ş ük oldu ğ u saptanm ı ş tı r.Sonuç olarak, leptospirozisli danalarda hastal ı k esnas ı nda oksidatif stresin geli ş ti ğ i saptanm ı ş vebu hastal ı kta karaci ğ er ve böbre ğ in etkilendi ğ ine i ş aret eden biyokimyasal verilere ula ş ı lm ı ş tı r.
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları; Veterinerlik