SENİL KATARAKTLI LENSLERDE SPEKTROFLORİMETRİK SELENYUM TAYİNİ - GÜNEŞ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi SENİL KATARAKTLI LENSLERDE SPEKTROFLORİMETRÎK SELENYUM TAYİNİ Mehmet GÜNEŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1999, Sayfa : 43 Bu çalışmada selenyum diaminobenzidin (DAB) ile florimetrik olarak tayin edildi. Bu amaçla yapılan çalışmada sulu ortamda Se(IV) - DAB kompleksi oluşturuldu. Se(IV) - DAB kompleksi için maksimum emisyon dalgaboyu 570 nm, kompleks oluşum süresi 45 dakika, çalışma pH'nın 1.7 ± 0.2 olduğu belirlendi. Kompleks için en uygun özütleyicinin toluen, özütleme pH'nm 7 ± 0.2 olduğu ve özütleme işleminin tek basamakta gerçekleştirilebileceği görüldü. Kompleksin lineer çalışma aralığının 10-10 ug L" arasında, Se için tayin sınırının ise 10 ug L" olduğu belirlendi. Bu yöntemle Se analizinde Ni+2, Cu+2, Fe+3 ve Zn+2 iyonlarının girişim yaptığı ve bu iyonların girişimleri EDTA çözeltisi kullanılarak giderildi. Geliştirilen yöntem ile senil kataraktlı insan göz lenslerinde Se tayinleri gerçekleştirildi. Kontrol grubu insan göz lenslerinde Se düzeyi 1.45 ± 0.28 mg kg"'yaş ıens, senil katarakttı lenslerde ise 1.17 ± 0.38 mg kg-1yaş lens olarak bulundu. Her iki grubun Se düzeyleri arasında istatiksel olarak önemli bir farkın olmadığı gözlendi (p> 0.05 ). Anahtar Kelimeler : Selenyum, Katarakt, Florimetri, Senil Katarakt, Lens
Determination of selenium in senile cataractous lenses by spectrofluorometric method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry