DÜŞÜM HAVUZLARINA YERLEŞTİRİLEN FARKLI TİP ENERJİ KIRICI BLOKLARIN ENERJİ SÖNÜMLEME ORANLARININ SAYISAL ANALİZİ - VAROL, ŞULE (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bir su yapısında, yüksek hızla çıkan suyun enerjisini kırarak çevredeki yapılara zararvermeden suyu emniyetli bir şekilde mansaba aktarmak gerekmektedir. Bu amaçla enerji kırıcıdüşüm havuzları yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu çalışmada, 2,10 m blok yükseklik ve genişliğine sahip farklı geometrilerdeki 11 adetenerji kırıcı bloklardan oluşan ve bir adet de enerji kırıcı bloksuz modelden oluşan, toplam 12adet model tasarlanmıştır. Tasarlanan modeller, ilkönce üç boyutlu çizim programı olan Gambitprogramında hazırlanmıştır. Bir CFD yazılımı olan Fluent programına gerekli veriler girilipanalizler yapılarak; hız değişimleri, enerji sönümleme oranları ve bloklara etki eden dinamikkuvvetler incelenmiştir. Böylece, tasarlanan modeller arasında akımın enerjisini en fazlakırabilen model de tespit edilmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak, tasarlanan modeller içerisinde enerjiyi en fazla kırabilen modelin, üçgengeometriye sahip olan modelin olduğu (Model 3) ve elde edilen verilerin oldukça memnun ediciolduğu görülmüştür.Anahtar kelimeler: Enerji kırıcı blok, Düşüm havuzu, Hidrolik sıçrama, CFD yazılımı, Fluent,Sayısal analiz.

In a hydraulic structure, it is necessary that the energy of water with high velocity mustdecrease to prevent the damage at the region structures. For this aim, energy dissipated stillingbasins is widespreadly used in the application.In this study, 11 models having different geometries are selected and their dimensionsare 2.1 m height and 2.1 m width. In addition to this, for without baffle block stilling basin isalso made a model. Thus, sum of model was 12. The first, using three dimensional Gambitdrawing program was prepared the models. Then, the Fluent package program has been used foranalysis of the velocity variations, energy dissipation and the dynamical forces acting on blocks.Thus, the model that is dissipate the most energy was investigated among the models tested.As a result, model having triangular geometry (i.e. Model 3) was found that had the bestperformance among 12 models tested. It was shown that the results obtained are verysatisfactory for stilling basin design projects.Key Words: Baffle block, Stilling basin, Hydraulic jumping, CFD, Fluent, Numerical Analysis.
Numerical analysis of energy dissipation ratios of different type energy dissipator blocks in stilling basins
Keywords: İnşaat Mühendisliği