KÖY ENSTİTÜLERİ'NİN İLK VE SON KURUMLARI: KIZILÇULLU VE ERNİS KÖY ENSTİTÜSÜ - DEMİR, BATUHAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Cumhuriyetin ilanıyla birlikte oluşacak yeni toplumsal hayat içerisinde üzerinde en fazla üzerinde durulan konulardan birisi de uygulanacak olan çağdaş eğitim politikalarıdır.Osmanlı Devleti döneminde İstanbul, İzmir, Bursa gibi önemli şehirler dışında okuma-yazma oranının çok düşük seviyelerde olması görevlileri en fazla düşündüren eğitim sorunlarının başında gelmekteydi. Ulus devlet olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti ulusal birliğin eğitim alanında tam manada sağlanması için köylerde kırsal nüfusu geliştirmek, kır ve kent arasındaki eğitim farklılıklarını azaltmak, ülke kalkınmasını kısa sürede gerçekleştirmek ve de özellikle dinsel kökenli tebaa anlayışından vatandaşlık kökeninde seküler bir ulus değişimini sağlamak bu dönemin temel eğitim politikaları arasında yer almaktaydı. Bu amaçları gerçekleştirmek için açılacak olan Köy Enstitüleri'nin kurulma gerekçelerini, kurucularını, döneminin toplumsal koşullarını, eğitim anlayış ve yöntemlerini, bu okulların kuruluşuna karşı çıkanları analiz edeceğiz. Bu çalışmada özellikle ilk kurulan Köy Enstitüleri'nden olan Kızılçullu Köy Enstitüsü ile son kurulan Ernis Köy Enstitüsü'nü kapsamlı bir şekilde inceleyip, ortaya çıkan eğitimsel ve ideolojik farklılıkları, bu farklılıkların enstitülerin kuruluşuna etkisini, meydana gelen değişimleri, Demokrat Parti Hükümeti'nin bu okullar hakkında yapmış olduğu eleştiriler neticesinde "biz daha iyilerini yaparız" anlayışıyla kendilerinin açmış oldukları enstitüler ile kendilerinden önce kurulmuş olan enstitüler arasındaki eğitim, ideoloji ve eğitim farklılıklarını değerlendireceğiz. Anahtar Kelimeler: Köy Enstitüleri, Kızılçullu Köy Enstitüsü, Ernis Köy Enstitüsü, Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç, Eğitim, Çağdaş Eğitim Yöntemleri

Contemporary education policies was one of the most emphasized topics in new social life which was formed with the proclamation of the republic. In Ottoman Empire Era, low literacy level was one of the essential educational problem expect for important cities like Istanbul, İzmir and Bursa. In Turkish Republic established as a nation state, developing rural population in villages, reducing the huge educational difference between the rural areas and the city, making the development of the country faster and especially providing secular nation change from religional society to national root society were main education policies to provide national unity in education. We are going to analyze the causes of establishment, pioneers, social conditions of its era, concept and methods of the education and opponents of Village Institutes which was established for achieving the listed goals. In this study, we are going to evaluate the emerged educationel and ideological differences, effects of those differences on establishment of these institutes, differences between this institutes and schools which were establised by Democrat Party Government with the idea of '' We can do better '' by analyzing the first established village institute Kızılçullu Village Institute and last established village institute Ernis Village Institute. Key Words : Village Instıtutes, Kızılçullu Village Institute, Ernis Village Institute, Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç, Education, Contemporary Education Methods
First and last institutions of village institutes Kızılçullu and Ernis village institutes
Keywords: Eğitim ve Öğretim