YÖNETİCİ PERSPEKTİFİNDEN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN PROGRAM OKURYAZARLIK BECERİLERİNİN ANALİZİ - Erdamar, Fatih Selim; Akpinar, Burhan (My University, 2021)
İlkokul yöneticilerinin, sınıf öğretmenlerinin program okuryazarlığı becerisine yönelikalgılarını analiz etmeyi amaçlayan bu araştırma, tarama modelinde yürütülmüştür.Diyarbakır, Şırnak ve Şanlıurfa illerindeki ilkokullarda görev yapan toplam 163 yöneticiüzerinde yürütülen araştırmada veriler, Yönetici Algısı Ölçeği ile toplanmış ve betimselistatistiki tekniklerle analiz edilmiştir. Analizlerde ulaşılan sonuçlar aşağıdaözetlenmiştir. Araştırmaya katılan ilkokul yöneticilerine göre, sınıf öğretmenlerininprogramı uygulama becerisi, program bilgisinden daha yüksektir. Buna göre sınıföğretmenleri, orta düzeyde bildikleri öğretim programlarını yüksek düzeyde uygulamayeterliğine sahiptirler. Sınıf öğretmenlerinin program okuryazarlığı becerisinde, teorik vepratik boyutlar arasındaki dengeyi yansıtmayan bu yeterlikleri, çelişkili bir durumdur.Araştırmada bu çelişkili durum, kuram (teori) ile uygulama ve bilmek ile yapmakarasındaki denge çerçevesinde tartışılmıştır. Bu tartışmalarda, sınıf öğretmenlerinin,mevcut (resmi) programların teorik bazı öngörülerini dikkate almadan bu programlarıihmal edilen program ve extra program şeklinde uyguladıklarına dikkat çekilmiştir. Sınıföğretmenlerinin, resmi programları kuramından kısmen bağımsız olarak ihmal edilen program biçiminde uygulamaları, rastlantısal ve bilinçsiz devinim olaraknitelendirilmiştir. Bunun ise, öğretim sürecinde planlanan (teori) ile uygulanan (pratik)arasında farka yol açacağı öngörülmüştür. Bu farkın da, okulların mikro kazanımları ileTES’in makro hedeflerine ket vurma riski taşıdığı belirtilmiştir. Araştırmada son olarak,okullardaki formal eğitimin bütünlüğü ve amacına ulaşması ile TES’in makro hedeflerineulaşması bakımından öğretmenlerin program okuryazarlığının teorik ve pratikboyutlarının her ikisinde de yeterli olmasının önemine vurgu yapılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları