Herpes Zoster Hastalarının Hastalıkları ile İlgili Tutum ve Beklentileri - Nazika, Selçuk; Nazik, Hülya; Gül, Feride Çoban; Demir, Betul (My University, 2016)
Amaç: Herpes Zoster, bir veya birkaç duyusal sinir dermatomuna uyan deri bölgesinde eritemli zeminde grube vezikül ve büllerden oluşan döküntülü bir hastalıktır. Bu çalışmada Herpes Zoster'li hastaların bilgilerine başvurularak hastalıklarının; sebebi, tetikleyici unsurları ve akıbeti ile ilgili tutum ve beklentilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 18 yaş üzerinde, ağrı ve döküntü ile başvuran, klinik olarak Herpes Zoster tanısı almış 60 hasta alındı. Herpes Zoster'li hastalara uygulanmak üzere araştırmacılar tarafından literatür taranarak elde edilen çoktan seçmeli sorular içeren anket formu kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen katılımcılardan 33'ü erkek (%55), 27'si kadındı (%45). Çalışmaya katılan olguların %81.7'si düşük eğitimli (okuma yazma bilmeyen, ilkokul, ortaokul, lise), %18.3'ü ise yüksek eğitimliydi (üniversite). Herpes Zoster'in oluşumunda ve tekrar etmesinde etkili faktörlerin sorgulandığı soruya en çok stres cevabı verildi. Olguların hastalığın akıbeti ile ilgili cevapları değerlendirildiğinde; %25'i tamamen iyileşeceğini, %21.7'si iyileşeceğini ancak tekrarlayacağını, %18.3'ü iyileşmeyeceğini ve %35'i ise fikrinin olmadığını belirtmiştir. Sonuç: Herpes zoster hastalarının hastalıkları hakkındaki bilgilerinin yetersiz olduğu tespit edildi.
Keywords: Dermatoloji; Genel ve Dahili Tıp