ELAZIĞ VE ŞANLIURFA İLLERİNİN MÜZİK TURİZMİ POTANSİYELLERİ VE KARŞILAŞTIRILMASI - OK, ESMA (Fırat Üniveristesi, 2026)
Farklı coğrafyalardan ve kültürlerden insanların bir araya gelerek ortak bir eğlence etkinliğinde yer almalarını sağlayan müzik temalı faaliyetler ve mekanlar müzik turizminin temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmada kültürel coğrafyanın kapsamında yer alan "müzik coğrafyası" ile "turizm coğrafyasının" sentezinden doğan "müzik turizmi" kavramının, Elazığ ve Şanlıurfa illerindeki müzik temalı faaliyetler üzerinden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan yüksek lisans tez çalışması kapsamında Elazığ ve Şanlıurfa illerinin müzik turizm potansiyelleri "1) müzik festivalleri, şenlikler ve konserler, 2) danslar ve folklorik temalı etkinlikler, 3) yerel kültürel müzikli toplanma gelenekleri, 4) müzik müzeleri ve müzik temalı mekanlar" olmak üzere 4 temel unsur üzerinden tespit edilmeye çalışılmış ve elde edilen veriler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Her iki ilde de konser etkinliklerinin müzik turizmi kapsamında yeterince aktif olmadığı görülmüştür. Buna karşılık, Elazığ ilinin Kürsübaşı Geleneği ve Şanlıurfa ilinin Sıra Geceleri etkinliklerinin müzik turizmi açısından değerlendirilme potansiyeli olan önemli etkinlikler arasında yer aldığı; Şanlıurfa'nın var olan potansiyeli turizm özelinde değerlendirdiği; Elazığ ilinin ise henüz potansiyelini turizmde etkin şekilde kullanamadığı görülmüştür. İllerin sahip olduğu yörelere özgü halk oyunları da ulusal ve uluslararası ölçekte müzik ve dans temalı festivallere dönüştürüldüğü takdirde müzik turizmi kapsamında değerlendirilme potansiyeline sahip etkinlikler olarak değerlendirilmektedir. Mekânsal bağlamda müzik temalı müzeler iki kadim şehrin müzik turizmi kapsamında değerlendirilebilecek unsurları arasında yer almaktadır. Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Elazığ ili ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa ilinin müzik turizmi açısından sahip oldukları potansiyellerin gereğince değerlendirilmesi halinde hem illerin hem bölgelerin hem de ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sunabilecekleri sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Turizm Coğrafyası, Kültür Turizmi, Müzik Turizmi, Elazığ, Şanlıurfa

Music-themed activities and venues that bring together people from different geographies and cultures to participate in a shared entertainment event form the basis of music tourism. This study aims to evaluate the concept of "music tourism," which arises from the synthesis of "music geography" and "tourism geography" within the scope of cultural geography, through music-themed activities in Elazığ and Şanlıurfa provinces. This master's thesis aimed to identify the music tourism potential of Elazığ and Şanlıurfa provinces based on four key elements: "1) music festivals, celebrations, and concerts; 2) dances and folkloric-themed events; 3) local cultural musical gathering traditions; and 4) music museums and music-themed venues." The data obtained were then evaluated comparatively. In both provinces, concert events were found to be insufficiently active within the scope of music tourism. However, the Kürsübaşı Tradition in Elazığ and the Sıra Geceleri events in Şanlıurfa are considered significant activities with potential for music tourism; Şanlıurfa has utilized its existing potential specifically for tourism; while Elazığ has not yet effectively utilized its potential in tourism. The regional folk dances of these provinces are also considered to have the potential for music tourism if transformed into national and international music and dance-themed festivals. In terms of spatial context, music-themed museums are among the elements that can be considered within the scope of music tourism in these two ancient cities. It has been concluded that if the potential of Elazığ province in the Eastern Anatolia Region and Şanlıurfa province in the Southeastern Anatolia Region of Turkey in terms of music tourism is properly utilized, it can make significant contributions to the economies of these provinces, regions, and the country as a whole. Keywords: Tourism Geography, Cultural Tourism, Music Tourism, Elazığ, Şanlıurfa
Music tourism potentials of Elazığ and Şanlıurfa provinces and comparison
12.09.2026 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.
Keywords: Coğrafya