BARAJ-TEMEL-REZERVUAR ETKİLEŞİMİ DİKKATE ALINARAK BETON AĞIRLIK BARAJLARIN SİSMİK HASAR ANALİZİ - ÇAMBAY, ERTUĞRUL (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada, beton ağırlık barajların baraj-rezervuar ve baraj-temel etkileşimleri dikkate alınarak deprem etkisindeki sismik hasar analizleri incelenmiştir. İlk olarak şekil değiştirme yumuşamasını dikkate alan anizotropik bir hasar modeli tanıtılmıştır. Baraj-rezervuar ve baraj-temel sisteminin dinamik etkileşimi için Euler yaklaşımı kullanılmıştır. Bu formülasyon; sıvı sıkışabilirliğini, sıvı serbest yüzeyi dalgaları etkisini, yayılma sınır şartını ve taban absorbsiyonun dalga sönümleme etkilerini içermektedir. Rezervuar sonlu eleman ağının kesildiği yüzeye Sommerfeld yayılma sınır şartı uygulanmıştır. Rezervuar tabanı dalga sönümleme özelliği, bir boyutlu dalga yayılma şartı ile hesaba katılmıştır. Temel ortamı lineer elastik olarak modellenmiş olup sonlu eleman ağının kesildiği yüzeylere Unifield sınır şartı kullanılmıştır. Çözümlerde Koyna beton ağırlık barajı seçilmiş; baraj-rezervuar ve baraj-temel etkileşimleri dikkate alınarak bu barajın dinamik hasar analizleri yapılmıştır. Dinamik etki olarak, 11 Aralık 1967 Koyna depreminin ivme kayıtları kullanılmıştır. Temel ortamı elastisite modülü değişiminin, sıvı sıkışabilirliğinin ve taban absorbsiyon katsayısının değişiminin sismik harekete maruz barajın hasar davranışına etkisi irdelenmiştir. Sonuçların değerlendirilmesinde yer değiştirme ve hasar büyüklükleri kullanılmıştır.

In this study, nonlinear dynamic analyses of concrete gravity dams which subjected to earthquake ground motion were investigated by considering dam-reservoir and dam-foundation interactions. An anisotropic damage model which include strain softening behavior was firstly presented. Eulerian approach was used for dam-reservoir and dam-foundation interactions. This formulation were included fluid compressibility, effect of the fluid free surface waves, radiation boundary condition and wave damping effect of base absorption. Sommerfeld radiation boundary condition was applied at truncated boundary of the reservoir finite element mesh. Wave damping properties of the reservoir base was considered with condition of one dimensional wave propagation. Foundation domain was modelled as linearly elastic and Unifield boundary condition was used at truncated surfaces of the finite element mesh. Koyna gravity dam was selected for the solutions and dynamic damage analyses of the dam which consider dam-reservoir and dam foundation interactions were obtained. Acceleration records of 11 December 1967 Koyna earthquake were used for dynamic effect. Effects on damage response of the dam, subject to seismic quake were investigated according to variation of foundation elasticity modulus, effect of fluid compressibility and variation of base absorption coefficient. Displacements and damage evaluations were used for assessment of the results.
Seismic damage analysis of concrete gravity dams including dam-foundation-reservoir interaction
Keywords: Deprem Mühendisliği