SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINDA ÇALIŞMAYA YÖNELİK GÖRÜŞLERİ - ÇAVUŞ, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu araştırma, yaklaşımı itibari ile nitel bir araştırmadır. Bu anlamda yarı-yapılandırılmış görüşme formları oluşturularak katılımcıların özel eğitim konusundaki ve bu konudaki kariyer yaklaşımları incelenmiştir. Çalışma grubunu Fırat Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı dördüncü sınıfında 2018-2019 eğitim öğretim yılında öğrenim gören toplam 40 öğrenci oluşturmuştur. Görüşme formundan alınan tüm veriler gerekli kodlamalar yapıldıktan sonra bilgisayar destekli nitel programı kullanılarak betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu araştırma kapsamında yapılan analizler sonucunda, araştırmaya katılan sınıf öğretmen adaylarının özel eğitim kurumlarında çalışmak istemedikleri ve herhangi bir özel eğitim kurumlarına gitmedikleri tespit edilmiştir. Sınıf öğretmen adaylarının özel eğitim kurumlarında çalışmaları durumunda kendilerine sağlanacak katkılara ilişkin analiz sonuçları incelendiğinde ise, katılımcıların öncelikle özel eğitim alanında gelişebilme ve daha duyarlı hale gelebilme olgusu üzerinde durdukları görülmüştür. Özel eğitim kurumlarında çalışmaya yönelik kaygılarına ilişkin elde edilen bulgular ise, katılımcıların bilgi ve beceri eksikliğinden kaynaklı sorunlar yaşayabilme olasılıklarının olduğunu düşündüklerini ortaya koymuştur. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenliği, Özel Eğitim, Öğretmen Adayları, Kariyer

This research has a qualitative research approach. In this sense, face-to-face interview questions were created and the participants' career approaches in the field of special education were examined. The sample group of the study consisted of a total of 40 students studying in the fourth academic (year in the academic year of 2018-2019) in Fırat University's, Erciyes University's and Hacı Bektaş Veli University's Department of Primary School Teaching. All the data obtained from the interviews were coded and analyzed by using computer aided qualitative data program. The analyzes carried out within the scope of this research showed that more than half of the prospective classroom teachers did not intend to work in private educational institutions. The results of the desire to work in private educational institutions differ according to the universities where the research participants are studying. Another result of this research is that almost all of the participants have not been in a "special education institution" before. When the results of the analysis regarding the contributions that prospective classroom teachers could encounter in special education institutions were examined, it was observed that the participants first emphasized the fact that they could develop and become more sensitive in the field of special education. Findings of worries revealed that participants think that they have the possibility of having problems due to lack of knowledge and skills. Key Words: Education, Special Education, Candidate Teacher, Career
Investigation of primary school teacher candidates' perspectives on working in special education institutions
Keywords: Eğitim ve Öğretim