CEMAL SÜREYA'NIN ŞİİRLERİNDE KELİME DÜNYASI - DENİZ, SUNAY (Fırat Üniveristesi, 2014)
Kelime dünyası çalışmaları, son zamanlarda yaygınlaşarak dil bilime önemli veriler sağlamaktadır. Bu alanda yapılan çalışmalar şairin üslubunu, edebî kişiliğini belirlemede başvurulan yöntemlerden biridir. Biz de bu çalışmamızda Cemal Süreya'nın kelime dünyasını inceledik. Tezin giriş bölümünde şairin hayatı, kişiliği, üslubu ve eserleriyle ilgili bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Cemal Süreya'nın bütün şiirlerindeki kullandığı toplam kelime sayısı, sıklıkları, kelime türleri, isim ve sıfat tamlamaları ele alınmıştır. İkinci bölümde kelime çeşitlerine göre tekrarlar, şairin sık kullandığı sanatlar ve şiire nasıl bir anlam ve estetik güzellik kattığı üzerinde durulmuş ayrıca kökenlerine göre kullandığı kelimeler tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde şairin şiirlerinde dil sapmaları gruplara ayrılarak incelenmiştir. Şairin şiirleri tekrarlar, imgeler ve sembollerle doludur. İmaj dünyası olabildiğine geniş olan şairin kelimelere yüklediği anlamlar da bir o kadar geniştir. Her ne kadar kısa cümleler kullanarak sade bir anlatım benimsemiş olsa da şiirleri sıradan bir okuyucu için gizemli ve kapalıdır. Sonuç kısmında ise incelemelerden elde edilen verilerin değerlendirmesi yapılarak bütün şiirlerini ihtiva eden "Sevda Sözleri" adlı kitabının dizinine yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Cemal Süreya, edebî kişilik, kelime dünyası, şair, üslup

Lately World Words study became widespread and provided Linguistics with important data. The reaserches made at this field lay of the stly of the poet and it is also a technique used to determine the poets literary personalitiy. By this work, we studied Cemal Süreya's Word World. At the introduction of the thesis information about the stly, personality and Works of the poet is given. In section one, the total number ofthe words with thier frequency, thier sort, noun and adjective clauses are dealt with. At the second section, frequency acording the sort of the words, The Poets frequent used style of language and the beautines that this effects the reader is dealt with. At the third section, the poets deviation is grouped and investigated. The Poets poems are full with repetition, imagery. The imagery world of the Poet is very wide and meanings set to these words is very profound. No matter how simple and short the sentences are even for the modarete reader the Works of this Poet are fascinating. At the conclusion, the data from the investigation is evaluated and a sequence of from the Poets "Sevda Sözleri" is given place. Key Words: Cemal Süreya, literary people, the world of words, poet, style
Cemal Süreya's poems word world
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı