SİİRT VE YÖRESİNDEKİ KOYUN VE KEÇİLERDE GÖRÜLEN GÖZ HASTALIKLARININ PREVALANSI - IŞIK, RECEP (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmada Siirt ve yöresindeki koyun ve keçilerde görülen göz hastalıkları prevalans bakımından araştırılarak hayvancılık sektöründeki önemi ve ekonomik etkilerinin ortaya konulması hedeflendi. Çalışmada 15.863 koyun ve 15.021 keçi kullanıldı. Koyunların 228'inde 12, keçilerin ise 48'inde 7 farklı göz hastalığı tespit edildi. Bu çalışmada Siirt ve yöresinde koyun olarak Hamdani melezi ve keçi olarak ise Kıl keçisi melezi hakim olduğu için ırk ayrımına gidilmedi. Göz hastalıklı verilerden koyunlarda 57'inde (%24.99) cornea hastalıkları, 41'inde (%17.98) sklerit, 38'inde (%16.66) epifora, 26'ında (%11.46) göz kapakları problemleri, 19'unda (%8.33) infeksiyöz keratoconjunctivitis (IKC-pink eye), 18'inde (%7.89) lökoma, 12'sinde (%5.26) mikroftalmi, 6'ında (%2.63) amaourosis, 4'ünde (%1.75) mantar, 4'ünde (%1.75) anemi, 2'inde (%0.87) chemozis ve 1'inde (%0.43) pterygium saptandı. Keçilerde ise 12 'inde (%24.99) cornea hastalıkları, 11'inde (%22.91) sklerit, 8'inde (%16.66) göz kapağı problemleri, 6'ında (%12.5) IKC-pink eye, 6'ında (%12.5) mikroftalmi, 4'ünde (%8.33) mantar ve 1'inde (%2.11) anemi saptandı. Sonuç olarak bu araştırmada toplanan verilerden yola çıkarak koyun ve keçilerde göz hastalıklarının Siirt ve yöresinde yaygın olduğu ve keratit, sklerit ve IKC-pink eye gibi hastalıkların önemli ekonomik kayıplara neden olduğu saptandı.

In this research, it was aimed to highlight the importance and economic impacts of the ocular diseases on the animal institutions by investigating their prevalances in the sheep and goats bred in Siirt and its Region. For this purpose, 15.863 sheep and 15.021 goats were used. 12 different ocular diseases from 228 sheep and 7 different diseases from 48 goats were detected. In this study, racial discrimination was not applied because the Hamdani hybrid as sheep and also hair goat hybrid as goat were dominant in Siirt and its region. Among the eye diseases in sheep, 57 (24.99%) had corneal diseases, in 41 (17.98%) scleritis, in 38 (16.66%) epiphora, in 26 (11.46%) eyelid problems, in 19 (8.33%) IKC-pink eye, in 18 (7.89%) leukoma, in 12 (5.26%) microftalmi, in 6 (2.63%) amaourosis, in 4 (1.75%) trikofitozis, in 4 (1.75%) anemia, in 2 (0.87%) chemosis and in 1 (0.43%) pterygium. In goats, in 12 (24.99%) had corneal diseases, in 11 (22.91%) scleritis, eyelid problems in 8 (16.66%), infectious keratoconjunctivitis (IKC-pink eye) in 6 (12.5%) of the goats, in 6 (12.5%) microphthalmitis, in 4 (8.33%) fungi and in 1 (2.11%) anemia were detected. In conclusion, based on the data collected in this study, ophthalmic diseases were found to be widespread in Siirt and its region, and diseases such as keratitis, scleritis, and IKC-pink eye caused significant economic losses.
Prevalance of eye diseases in the sheep and goats in Siirt and its region
Keywords: Veteriner Hekimliği