Hatunköy (Hazar Gölü’nün Doğusu, Elazığ) Civarindaki Denizel Sedimanter ve Volkanosedimanter Kayaçların Jeokimyasal Özellikleri - Akkoca, Dicle Bal; Daş, Burhan (My University, 2018)
Bu çalışmada Elazığ İli’nin yaklaşık 30 km güneydoğusunda Hatunköy civarında Hazar Grubu ve Maden Grubu’na ait örneklerin jeokimyasal özellikleri çalışılmıştır. Hatunköy’e ait Maden Grubu ve Hazar Grubu örneklerinin major oksit elementleri, iz elementler, nadir toprak elementleri (NTE) önemli oranda benzerlik sunmaktadır. Log (SiO2/Al2O3)’ e karşı log (Fe2O3/K2O) oranına göre her iki grupta örneklerin çoğunluğu Fe’ ce zengin şeylözelliğini götermektedir. Örneklerin Th, Cs, Zr, Ba, Rb, Hf, Nb, U, Th içerikleri Arkean sonrası kıtasal karaterli felsik özelliği temsil eden Avustralya Şeylleri’ne (PAAS) göre daha düşük, Sc, Ni, V ve Co değerleri daha yüksektir. La / Sc ve Th / Co oranları iki grubunun benzer, çoğunlukla asidik ve bazik kaya türleri arasında ortaç bileşimde olduğunu göstermektedir. Hf elementine karşı La/Th diyagramında, her iki grup örneğin benzerliği ve andezitik adayayı alanına düştüğünü görülmektedir. La/Sc, Ti/Zr oranları örneklerin okyanus adayayı ortamında depolanmış kayaçlardan türediğini göstermektedir. Si’ a karşı Na/K diyagramında örnekler okyanusal adayayı alanına düşmektedir.
Keywords: Jeoloji