ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN DKAB DERSİNDE ÖĞRETMENLERE YÖNELTTİKLERİ PROGRAM DIŞI SORULAR ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRMESİ - ARSOY, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Öğrenci özellikleri ve ihtiyaçları, din öğretim programlarının hazırlanma aşamasında önemle üzerinde durulan etmenlerden biridir. Çünkü öğretime konu edilecek bilgilerin öğrenciler tarafından doğru anlaşılması ve öğrenilmesi için öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve devinimsel olgunluğuna uygun olması gerekmektedir. Bu noktada, öğrencilerin sorduğu sorular, öğrencilerin dini gelişimi ve ihtiyaçları konusunda bizlere ipucu vermektedir. Bu çalışmada ortaöğretim öğrencilerinin DKAB öğretmenlerine yönelttiği program dışı sorular çerçevesinde incelenmesi amaçlanmaktadır. Nitel çalışma ürünü olan bu çalışmada durum deseni kullanılmıştır. Batman il merkezinde yapılan bu çalışmada, ortaöğretimde en az üç yıl görev yapmış 25 DKAB öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Sonuçlar içerik analizine göre derlenmiştir. Araştırma sürecinde yapılan görüşmelerde, öğrencilerin öğretmenlerine yönelttiği program dışı sorular altı kategori ve bu kategoriler altında oluşturulan alt kategorilere ayrılmıştır. Elde edilen bulgularda, ortaöğretim öğrencilerinin en çok sorduğu sorunun inanç ile ilgili olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte sosyal hayatla ilgili konular, dinin gerekliliğine karşı şüphe gibi konular da öğrencilerin gündeminde olduğu görülmüştür. Oluşturulan kategoriler ve alt kategorilerde ortaya çıkan başlıklar, ortaöğretim öğrencileri üzerine yapılan din eğitimi ve din psikolojisi çalışmalarında elde edilen bulgularla büyük ölçüde örtüştüğü görülmüştür.

Student characteristics and needs are one of the important factors that are emphasized in the preparation of religious curriculum. Because in order for the information to be put into teaching to be understood and learned correctly by the students, it must be in accordance with the cognitive, affective, and developmental maturity of the students. At this point, the questions asked by the students give us clues about the religious development and needs of the students. In this study, it is aimed to examine the curriculum within the framework of the out-of-curriculum questions posed by secondary school students to DKAB (religion culture and moral) teachers. In this study, which is a qualitative study product, the case design was used. In this study which was conducted at Batman city center, semi-structured interviews were conducted with 25 DKAB teachers who had worked in secondary education for at least three years. The results were compiled according to the content analysis. In the interviews conducted during the research process, the non-program questions posed by students to their teachers were divided into six categories and subcategories created under these categories. In the findings obtained, it was determined that the most frequently asked question of the secondary education students was related to faith. However, issues that are related to social life and suspicion against the necessity of religion were also on the agenda of the students. It was seen that the categories created and the titles that emerged in the sub-categories largely overlapped with the findings obtained in the studies on religious education and psychology of religion on secondary school students.
Evaluation of curriculum in the frame of the questions off- program in the class of religious culture and ethics of the high-school students
Keywords: Din; Eğitim ve Öğretim