TELEVİZYON DİZİLERİNİN KÜLTÜREL YOZLAŞMA AÇISINDAN İNCELENMESİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI - ALADAĞ, İDİL (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bilindiği gibi televizyon günümüzün en yaygın kitle iletim araçlarından birisidir. Hem göze, hem kulağa hitap etmesi, aynı anda kitlelere ulaşabilme özelliğiyle diğer iletişim araçlarından ayrılmaktadır. İlerleyen teknoloji ile birlikte özel televizyon kanallarının sayısı artmış ve televizyonda yayınlanan programlar çeşitlenmiştir. 7'den 70'e bugün herkesin ilgisini çeken televizyon programlarından birisi de televizyon dizileridir. Televizyon dizileri sürükleyici özelliği ile izleyicilerin meraklarını artırmakta ve her geçen gün daha çok ilgiyle izlenmektedir. Hayatın içine giren televizyon dizileri ve karakterleri, günlük sohbet ortamlarının da bir parçası haline gelmiş, hatta neredeyse gündemi bile belirler olmuştur.Bu kadar sevilen ve ilgiyle takip edilen dizilerin toplum üzerinde de birçok etkileri görülebilmektedir. Dizi karakterlerinin giysileri moda, hareketleri model, tavırları da neredeyse davranış kalıplarına dönüşebilmektedir. Dizilerin kültürel yapı ile uyumlu olup olmadığı, kültürü hangi ölçüde desteklediği veya desteklemediği ve bireyleri yozlaştırıp yozlaştırmadığı açık uçlu bir sorudur. Zira özellikle gençlerin, son dönemdeki konuşma biçimlerinin, hal, hareket ve tavırlarının öz kültürle çelişir bir görüntü sergilemeye başladığı söylenebilir. Gençlerde görülen bu kültürel yozlaşmada televizyon dizilerinin etkisini araştırmak ve soruna yönelik görüşlerine baş vurmak bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Fırat Üniversitesi'nde eğitim gören ve anket uygulamasını kabul 675 öğrenciye uygulanmıştır. Anket verileri bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda; üniversite gençlerinin görüşleri doğrultusunda televizyon dizilerinin daha ziyade toplumdaki kültürel değerlerin yok olmasına neden olduğu, boş zamanı değerlendirme alışkanlıklarını olumsuz etkilediği ve ahlaki / etik değerlere bakış açısını olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca gençlerin; televizyon dizisi izleme ve televizyon dizisi takip etme alışkanlıklarının durumlarına göre farklılaştığı da saptanmıştır.Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Yozlaşma, Televizyon, Televizyon Dizileri

As is known in every household today, television is one of the most common means of transmission of mass. Both the eye, ear and other communication tools to address the cellular access at the same time separated from the masses. The number of private television channels has increased with advancing technology and diversified televised programs. Television programs that appeal to everyone from seven to seventy today, one of the sequences of the television. Feature increases the curiosity of the audience with a gripping television series and more with each passing day followed with interest. Entering into life, television series and characters, the environments that become part of everyday conversation, even if almost determines the agenda has been.This much loved and followed with interest the many effects on society of the arrays seen. Range of fashion clothing characters, movements of the model, attitudes and patterns of behavior has become almost. I wonder how much the cultural structure, but with this series, does our culture improve, or to be degenerating, they are also being discussed. Because the young people, the recent forms of speech, state actions and behavior, self-image began to offer a contradiction to culture. On this cultural degeneration seen in young people, the purpose of this study also formed to investigate the effect of television series.Purpose, a questionnaire prepared in 2011-2012 academic year studying at the University of the Euphrates, and accepted 675 students applied to the survey application. Survey data were analyzed using computerized statistical program SPSS 17.0.Of the research, television series culturally, the more the society to the destruction of cultural values caused an adverse effect on the habits of recreation and moral / ethical values identified an adverse effect on the point of view. In addition, television series and television series to follow the status of monitoring the effects differ according to cultural degeneration has been identified.Key Words: Culture, Cultural Corruption, Television, Television Shows
Investigation of cultural degeneration television series: Fırat University students on a field survey
Keywords: İletişim Bilimleri