1,10-FENANTROLİNİN İMİN, İMİDAZOL TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ - ŞERBETÇİ, ZAFER (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada 1,10-fenantrolin içeren organik ligandlar 2-(3-nitrofenil)-1H-imidazo[4,5-f][1,10]fenantrolin(L1), 4-(1H-imidazo[4,5-f][1,10]fenantrolin-2-il)-N,N-dimetilbenzenamin(L2), 1,10-fenantrolin-5,6-[4,4'-(eten-1,2-diilbis(oksi))dibenzenamin](L3) ve 2-(4-klorofenil)-1H-imidazo[4,5-f][1,10]fenantrolin(L4) sentezlendi. Bunun için ilk önce sentezlenen bu organik ligandların miktarlarıartırıldı. Daha sonra bu ligantların farklı metal asetat ve sülfatları ile kompleksleri elde edildi.Ligandların sentezleri iki adımda yapıldı. Birinci adımda 1,10-fenantrolin HNO3 ve H2SO4karışımı ile NaBr'ün katalizörlüğünde reaksiyona sokularak 1,10-fenantrolin-5,6-dion bileşiğinedönüştürüldü. İkinci adımda, 1,10-fenantrolin-5,6-dion ile 3-nitrobenzaldehit, 4-(dimetilamin)benzaldehit, 4,4'-eten-1,2-diilbis(oksi))dibenzenamin ve 4-klorbenzaldehit reaksiyonasokularak L1, L2, L3 ve L4 ligandlarına geçildi. Üçünçü adımda Ni(II), Co(II), Cu(II), Cd(II) ve Zn(II)metallerinin bu ligandlarla kompleksleri elde edildi.Metal komplekslerin ve ligandların kimyasal yapıları elementel analiz, IR, UV, NMR ve TGAyöntemleri ile aydınlatıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda sentezlenen komplekslerin bozulmuşoktahedral geometrik yapıya sahip oldukları tespit edildi.Anahtar Kelimeler: 1,10-fenantrolin, 1,10-fenantrolin-5,6-dion, imidazol, kompleks
Synthesis of imin, imidazole derivatives of 1,10-phenanthroline and examination of some metal complexes
Keywords: Kimya