Kırk yaş üzeri kadınlarda servikal Pap smearda tespit edilen normal endometriyal hücrelerin önemi - Atilgan, Remzi; Boztosun, Abdullah; Kavak, Salih Burçin; Pala, Şehmus; Özercan, Mehmet Reşat (My University, 2012)
Amaç: Bu çalışmada 40 yaş üzerindeki premenopozal ve postmenapozal kadınların Pap smear taramasında tespit edilen normal endometriyal hücrelerin (NEH) endometriyal bozukluklarla ilişkisini araştırdık. Yöntemler: Bu çalışmaya Pap smear taramasında NEH bulunan 15 postmenopozal ve 9 premenopozal olgu dahil edildi. Toplam 24 olguya probe küretaj ile endometriyal biyopsi yapıldı. Alınan örnekler ayrı kaplarda formol içine konularak patoloji laboratuvarına gönderildi. Tüm histopatolojik incelemeler aynı patoloji laboratuvarında ve tek patolog tarafından yapıldı. Bulgular: Tüm olgularda tespit edilen tanılar sırası ile atipisiz hiperplazi 8 (% 33.33), atrofik endometriyum 5 (% 20.83), endometriyal polip 4 (% 16.66), proliferatif endometriyum 3 (% 12.50), atipili hiperplazi 2 (% 8.33) ve sekretuvar endometriyum 2 (% 8.33) idi. Postmenapozal kadınlarda polip görülme sıklığı premenopozal dönemdeki kadınlardakine göre daha yüksek (% 20’ye karşılık % 11.1) idi. Toplam 2 (% 8.3) olguda atipi tespit edildi. Pap testte NEH varlığı, postmenopozal kadınlarda % 66.7 oranında polip ve endometrial hiperplazi ile birliktelik göstermekteydi. Bu oran premenopozal dönemdeki olgularda % 44.4 idi. Kanser olgusu tespit edilmedi. Sonuç: Kırk yaş üzerindeki kadınlarda Pap testte NEH’lerin görülmesi endometriyal patolojilerle ilişkili olabilir. Servikal smearda NEH dikkate alınmalı ve bu kadınlarda endometriyal bozuklukların olabileceği akılda tutulmalıdır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Patoloji; Onkoloji