Kolonkaya (Pertek-Tunceli) yöresi bakırlı damarların mineralojik ve jeokimyasal özellikleri - Aksakal, Özlem; Şaşmaz, Ahmet; Akgül, Bünyamin (My University, 2003)
İnceleme alanı, Pertek (Tunceli) ilçesinin yaklaşık 15 km güneydoğusunda Kolonkaya köyü çevresinde yer almaktadır. Çalışma alanında, Geç Kretase (Senoniyen) yaşlı Elazığ Magmatitleri ve Orta-Geç Eosen yaşlı Kırkgeçit formasyonu yüzeyleme vermektedir. Kolonkaya cevherleşmeleri Geç Kretase (Senoniyen) yaşlı Elazığ Magmatitleri'ne ait diyoritik kayaçlar içerisinde, kırık zonlarına yerleşmiş damarlar halinde bulunmaktadır. Bu damarlar genelde KD-GB ve D-B doğrultulu olup, kalınlıkları 0,1-1,5 m., uzunlukları 40- 300 m arasında değişmektedir. Damarlar ve çevresinde killeşme, karbonatlaşma ve limonitleşme gibi yaygın alterasyonlar izlenmektedir. Damarların cevher mineralleri pirit, kalkopirit, fahlers, kovellin-kalozin, tetrahedrit-tennantit ve kübanittir. Gang mineralleri ise barit, kalsit, kuvars ve kaolendir. Cevherli örneklerin kimyasal analiz sonuçları buradaki cevherleşmelerin Ag, Cu, As, Sb ve Au açısından önemli olabileceğini göstermektedir. Burada Au-As, Cu-As, As-Sb, Au-Co ve Cu-Mn gibi elementler arasında genellikle doğrusal, metalik elementler ile Th, U, Ba ve nadir toprak elementleri arasında ise ters bir korelasyon ilişkisi vardır. Kolonkaya cevherleşmeleri, Geç Kretase sonu-Paleosen başında bölgeye yerleşen granitik intrüzyondan kaynaklanan hidrotermal çözeltilerin, diyoritik kayaçlar içerisindeki kırıkları doldurması sonucunda oluşmuş damar tipi cevherleşmelerdir. Cevherleşmeler görünen haliyle ekonomik özelliklere sahip değildir.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Jeokimya ve Jeofizik