ELAZIĞ, HAZAR GÖLÜ'NDE BULUNAN KURBAĞALARDA (RANA RİDİBUNDA) ENDOHELMİNTLERİN ARAŞTIRILMASI - ARIKAN, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ, HAZAR GÖLÜ'NDE BULUNAN KURBAĞALARDA (EANA RIDIBUNDA) ENDOHELMİNTLERİN ARAŞTIRILMASI Hatice ARKAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa; 60 Bu çalışmada Hazar Gölü'nün farklı üç bölgesinden yakalanan kurbağalarda (Rana ridibunda) endohelmintler araştırıldı. Bu amaçla Mart 2001 -Şubat 2002 tarihleri arasında 15 günde bir toplanan, toplam 236 adet kurbağa (Rana ridibunda) laboratuvara getirilerek parazitolojik yönden muayene edildi. İncelenen 236 kurbağanın 148 (%6.25)' inin helmintlerle enfekte olduğu saptandı. Enfekte kurbağalardan toplanan 516 helmintin 9 türe ait olduğu ve bunların 55'inin trematod, 301'inin nematod, ve 160'ının acanthocephala olduğu belirlendi. Araştırmada tespit edilen Gorgoderina vitellioba (%2.97) kurbağaların idrar kesesinde, Haematoloechus variegatus (%4.66) ve Rhabdias bufonis (%8.90) akciğerde, Pleurogenoides medians (%1.69), Oswaldocruzia filiformis (%3.81) ve Acanthocephalus ranae (%26.27) ince bağırsakta, Neoxysomatium brevicaudatum (%16.95) ve Cosmocercoides sp. (%3.39) kalın bağırsakta, Eustrongylides excisus (% 14.41) ise vücut boşluğu ile midenin dış yüzeyinde tespit edildi. Kurbağaların dalak, böbrek, safra kesesi, karaciğer, kalp ve kaslarında herhangi bir helminte rastlanmadı. ANAHTAR KELİMELER: Hazar Gölü, Kurbağa, Rana ridibunda, Endohelmint
Investigation of endohelmints in frogs (Rana ridibunda) from Hazar Lake, Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products