HEMORAJİK İNMEDE SERUM HSP 70, S100B VE NÖRON SPESİFİK ENOLAZ DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ALATAŞ, ÖMER DOĞAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Vasküler nedenlere bağlı fokal serebral fonksiyon kaybına ait belirti ve bulguların hızla yerleşmesi ile karakterize klinik bir sendrom olan inme, dünyada üçüncü ölüm sebebidir ve sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ise birinci sırada yer alır. Çalışmamızda acil servise hemorajik inme ile gelen ve intrakraniyal kanaması olan hastalarda; serum NSE, S100B, HSP 70 düzeylerinin artış gösterip göstermediği, artış gösteriyorsa bu artışın intrakraniyal kanama volümleri ile uyumlu olup olmadığı, GKS ve NIH İnme Ölçeği ile ilişkisi ve serum NSE, S100B, HSP 70 düzeylerinin hastaların prognozunu göstermedeki etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmamıza, Mayıs 2011-Haziran 2012 tarihleri arasında acil servise başvuran ve DSÖ kriterlerine göre nontravmatik serebrovasküler hastalık tanısı alan 18 yaş üstü tüm hastalar dahil edildi. Çalışmaya toplam 35 hasta, 32 sağlıklı kontrol grubu hastası dahil edildi. Hastalardan acil serviste başvuru anında ve yatışından 5 gün sonra kontrol kanı olmak üzereserum S100B, HSP70 ve NSE düzeyi ölçümleri için, kan örneği alındı. Hastaların GKS ve NIH İnme Ölçeği hesaplandı.Hemorajik SVH tanısı alan hastalardan 0.gün ve 5.gün alınan kanlarda yapılan NSE düzeyleri sırasıyla 31,66±13,43 ve 26,56±12,77 (p<0,01, p>0,05) olarak, S100B düzeyleri sırasıyla 0,13±0,03 ve 0,13±0,04 (p<0,001, p<0,001) olarak, HSP 70 düzeyleri sırasıyla 0,96±0,72 ve 0,8±0,54 olarak (p<0,01, p<0,05) bulundu.Hemorajik SVH'lı hastalarda NSE, S100B, HSP 70 değerleri GKS ve NIH İnme Ölçeği gibi basit fakat sübjektif travma skorlama sistemlerine alternatif, kolay, ucuz ve objektif bir ölçüt olarak kullanılabilir. Hastalık prognozunun saptanmasında, hasar büyüklüğünün tahmininde değerli bilgiler verir.Anahtar kelimeler; Hemorajik inme, NSE, S100B, HSP 70

Stroke is a clinical syndrome which is characterized by rapid onset of symptoms and findings of focal cerebral function loss due to vascular causes. It is the third leading cause of death worldwide and the first among diseases causing disability. In the present study, it was aimed to evaluate whether serum NSE, S100B and HSP70 levels are increased; if so, whether this increase is consistent with intracranial bleeding volume; the relationship with GCS and NIH Stroke scale; and efficiency of serum NSE, S100B and HSP70 levels in predicting prognosis.Patients aging 18 years or older presented to emergency department between May, 2011 and June, 2011 and diagnosed as non-traumatic cerebrovascular disease (CVD) according to WHO criteria were enrolled to our study. Overall, 35 patients and 32 healthy volunteer were included to the study. Blood samples were drawn to measure S100B, HSP 70 and NSE levels at the presentation to ED and 5 days after admission. GCS and NIH Stroke scale scores were calculated.In patients diagnosed as hemorrhagic CVD, NSE levels were found as 31.66±13.43 and 26.56±12.77 (p<0.01; p>0.05), while S100B levels as 0.13±0.03 and 0.13±0.04 (p<0.001; p<0.001) and HSP70 levels as 0.96±0.72 and 0.8±0.54 (p<0.01; p<0.05) in blood samples drawn on the day 0 and 5, respectively.Nöron Spesifik Enolaz, S100B and HSP70 can be used as an ease, inexpensive and objective measure alternative to simple but subjective trauma scoring systems such as GCS and NIH Stroke scale in patients with hemorrhagic CVD. They provide valuable information in prediction of prognosis and extent of injury.Keywords: Hemorrhagic stroke, NSE, S100B, HSP70
Investigation of serum HSP 70, S100B and neuron specific enolase levels in hemorrhagic stroke
Keywords: İlk ve Acil Yardım