YÜKSEK YAĞLI DİYET İLE BESLENEN SIÇANLARDA KROM HİSTİDİNAT İZOMERLERİNİN BÖBREK SGLT-2, NOX4, L-FABP, HO1, NRF2, KIM-1 VE NFKB DÜZEYLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - GÖKALP, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2021)
Böbrek fonksiyon bozukluğu son dönemde giderek artan oranda görülmektedir. Günümüzde obezitenin böbrekler üzerine olumsuz etkisi de aynı şekilde ilgi çekmektedir. Böbrek fonksiyon bozukluğunun tedavisi diyaliz yöntemleri de dâhil olmak üzere yoğun bir emek ve maddi yük gerektirdiğinden böbrek fonksiyon bozukluğu gelişmeden risk grubunda gerekli önlemler alınmalıdır. Krom (Cr), bir eser element olup, lipit ve karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Dolayısıyla obezite ile ilişkili böbrek hasarının önlenmesinde yararlı olabilir. Bu çalışmanın amacı kromun organik formu olan krom histidinatın (CrHis) yüksek yağlı diyet ile beslenen sıçanlarda böbrek fonksiyonlarına olası etkisini incelemek ve böbrekte SGLT-2, NOX4, L-FABP, HO1, Nrf2, KIM1 ve NfkB protein düzeyleri üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Çalışmada, 42 adet Sprague-Dawley ırkı sıçan rastgele altı gruba (n=7) ayrıldı. Sıçanlar 1: standart diyet ile beslenen (Kontrol); 2:Yüksek Yağlı Diyet (YYD) ile beslenen 3: YYD ile CrHis saflaştırılmış izomer 1 (CrHis1); 4: YYD ile CrHis ile saflaştırılmış izomer 2 (CrHis2); 5: CrHis ile saflaştırılmış izomer 3 (CrHis3); ve 6: YYD ile üç izomer CrHis (CrHisM) karışımı ile beslenenler şeklinde gruplandırıldı. CrHis izomerleri farklı kaynaklardan sağlanmasına karşın sıçanlara aynı miktarda Cr (10 ?g elementel Cr/kg CA/gün) verildi. Deneme sonunda, ratların böbrek dokuları analiz için alındı. Sodyum glukoz transporter 2 (SGLT-2), NADPH oksidaz (NOX4), Karaciğer tipi yağ asidi bağlayıcı protein (L-FABP), Hemoksijenaz1 (HO1), Nükleer faktör eritroid 2 ile ilişkili faktör 2 (Nrf2) ve Nükleer faktör kappa B (NfkB) düzeyleri Western blot yöntemi ile Böbrek Hasarı Molekülü-1 (KIM-1) ise Eliza ile tespit edildi. YYD ile beslenen sıçanların kontrol gruplarına göre böbrek dokularında L-FABP, NF?B, NOX-4 proteinleri ve KIM-1 düzeylerinde artış gözlemlenirken; HO-1, Nrf2 ve SGLT-2 protein düzeylerinde azalma gözlemlenmiştir. CrHis formlarının uygulandığı sıçanlarda YYD gruplarına göre L-FABP, NF?B, NOX-4 ve KIM-1 düzeylerinde azalma gözlemlenirken; HO-1, Nrf2 ve SGLT-2 düzeylerinde artış gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, YYD ile beslenen ratlarda diyete CrHis eklenmesi, YYD ile oluşan oksidatif stress ve inflamasyonu baskılayarak böbrek hasarını önleyebilir. Anahtar Kelimeler: Böbrek Hasarı, Yüksek Yağlı Diyet, SGLT-2, NOX4, L-FABP, HO1, Nrf2, KIM-1 ve NF?B

Renal dysfunctions are increasingly seen recently. Today, the negative effect of obesity on the kidneys is increasingly attracting attention. Since treatment of kidney dysfunction requires intensive labor and financial burden, including dialysis therapies, necessary precautions should be taken in the risk group before kidney dysfunction develops. Chromium (Cr) is a trace element and plays an important role in the regulation of lipid and carbohydrate metabolism. It may therefore be useful in preventing kidney damage associated with obesity. The aim of this study is to investigate the possible effects of chromium histidinate (CrHis), which is the organic form of chromium, on kidney function in rats fed high-fat diets and to investigate the effects of SGLT-2, NOX4, L-FABP, HO1, Nrf2, KIM1 and NfkB protein levels in the kidney. In this study, 42 Sprague-Dawley rats were randomly divided into six groups (n =7). Rats 1: fed a standard diet (Control); 2: Feeding on a High Fat Diet (YYD) 3: CrHis purified isomer 1 (CrHis1) with YYD; 4: Isomer 2 (CrHis2) purified by CrHis with YYD; 5: CrHis-purified isomer 3 (CrHis3); 6: YYD and three isomers were grouped as fed with a mixture of CrHis (CrHisM). Although CrHis isomers are from different sources, rats were given the same amount of Cr (10 ?g elemental Cr / kg CA / day). At the end of the experiment, the kidney tissues of the rats were taken for analysis. Sodium glucose transporter 2 (SGLT-2), NADPH oxidase (NOX4), Liver-type fatty acid-binding (L-FABP), Hemeoxygenase1 (HO1), Nuclear factor erythroid 2 associated factor 2 (Nrf2) and Nuclear factor kappa B (NfkB) levels of these proteins are Western blot and Kidney Damage Molecule-1 (KIM- 1) It was detected with Eliza. While there was an increase in L-FABP, NF?B, NOX-4 proteins and KIM-1 levels in kidney tissues of rats fed with HFD compared to control groups; Decreased protein levels of HO-1, Nrf2 and SGLT-2 were observed. While a decrease was observed in L-FABP, NF?B, NOX-4 and KIM-1 levels compared to YYD groups in rats administered CrHis forms; Increases in HO-1, Nrf2 and SGLT-2 levels were observed. In conclusion, the supplementation of CrHis is protective against renal injury, through supression of oxidative stress and inflammation in rats fed high fat diet. Keywords: Kidney Injury, High Oil Diet, SGLT-2, NOX4, L-FABP, HO1, Nrf2, KIM-1 and NF?B
Effects of chrome histidinate isomers on kidney SGLT-2, NOX4, L-FABP, HO1, NRF2, kim-1 and NFKB levels in RATS feeded by high oil diet
Keywords: Nefroloji