FOTOVOLTAİK KOLLEKTÖRLERDE KULLANILAN SAYDAM ÖRTÜNÜN YAPAY DEFORMASYON İŞLEMLERİ UYGULANMASI SONUCUNDA KOLLEKTÖR VERİMİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - ERTÜRK, NESLİHAN KOÇDEMİR (Fırat Üniveristesi, 2019)
Enerji talebi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları üzerine yapılan araştırmalar da, bu perspektifte artmakta ve geliştirilmektedir. Bu kapsamda, fotovoltaik güneş panellerinin kullanımı da hızlı bir şekilde artmaktadır. Kullanılan kollektörlerin verimini arttıran ve çalışma ömrünü uzatan araştırma ve geliştirme çalışmaları güncel bir konudur. Bu tez çalışmasında, fotovoltaik güneş kollektörlerin de kullanılan saydam örtünün maruz kaldığı çevre koşulları sonrasında, camın yapısında ve yutma-geçirme gibi özelliklerinde meydana gelebilecek değişiklikler araştırılmıştır. Model boyutta temin edilmiş olan camlara çeşitli deformasyon yöntemleri uygulanmıştır. Söz konusu bu deformasyonlar ise cam yüzeyinin çizilmesi, cama rüzgârla toz püskürtülmesi ve sıcak-soğuk farklarından meydana gelen ani genleşmelerdir. Cama uygulanan bu yapay deformasyonlar sonucunda camın yapısında meydana gelen değişiklikler belirlenmiştir. Bunlar, camın yüzeyinde meydana gelen çiziklerin yapısı, malzemenin yapısında meydana gelmiş olan mikro çatlaklar, camın yansıtma oranı, camın yutma ve geçirme özellikleridir. Yapay bir şekilde deformasyona uğratılmış camlar, güneş enerjisi simülatörlerinde, gerçek bir fotovoltaik hücre üzerine bırakılarak, camların verim üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elde edilen veriler derlenerek literatüre kazandırılmıştır. Yapay olarak deformasyona uğratılan camların yapısında meydana gelen değişikliklerin kollektör verimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu tez çalışmasının Ar-Ge niteliğinde olması, birçok yararlı çıktı sağlayacaktır. Elde edilen sonuçlar, özellikle fotovoltaik kollektör verimine etkileyen faktörler arasında önemli bir parametre olarak değerlendirilebilir.

Energy demand and interest in renewable energy sources are increasing day by day. Research on renewable energy sources is also increasing and developing in this perspective. In this context, the use of photovoltaic solar panels is also increasing rapidly. Research and development studies that increase the efficiency and prolong the working life of the collectors used are a current issue. In this thesis, changes in the structure and properties of glass such as photovoltaic solar collectors are investigated after environmental conditions to which transparent cover is used. Various deformation methods have been applied to the glasses provided in the model size. These deformations are sudden expansions caused by scratching the glass surface, spraying powder with wind on the glass and hot-cold differences. As a result of these artificial deformations applied to the glass, changes in the structure of the glass were determined. These are the structure of the scratches on the surface of the glass, micro cracks in the structure of the material, the reflection rate of the glass, the absorption and permeability properties of the glass. Artificially deformed glasses were deposited on a real photovoltaic cell in solar simulators and their effects on the yield were investigated. The data obtained were compiled into the literature. The effects of the changes in the structure of the artificially deformed glasses on the collector yield were investigated. The fact that this thesis study is in the nature of R-D will provide many useful outputs. The results obtained can be considered as an important parameter especially among the factors affecting the efficiency of photovoltaic collector.
Investigation of collector efficiency effect as a result of application of artificial deformation processes of transparent cover used in photovoltaic collectors
Keywords: Enerji