Al2O3 oranının Al/AI2O3 kompoziti ile AISI 1020 çeliğinin sürtünme kaynağına etkisi - Hasçalık, Ahmet (My University, 2003)
Bu çalışmada, 30 $mu$ ve 60 $mu$ boyutlarında Al2O3 tozları ayrı ayrı % 5, 10, 15 hacim oranlarında 6061 Al tozuna katılarak toz metalürjisi yöntemi ile kompozit malzemeler üretilmiştir. Bu metal matrisli kompozit malzemeler sürtünme kaynağı ile SAE 1020 çeliğine birleştirilmiştir. Kaynak işleminden sonra kaynak bölgesinin mikroyapısı optik mikroskobu incelenmiş, mikrosertliği ölçülmüş ve kayma dayanımı tespit edilmiştir. Sonuç olarak Al / Ai2O3 kompozitinin AISI 1020 çeliğine kaynatılabileceği gösterilmiştir. Ancak oksit miktarı ve boyutu arttıkça birleşme bölgesinin kayma dayanımının düştüğü görülmüştür.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; İmalat Mühendisliği; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler