KUERSETİN VE GALLİK ASİT KATKILI, ALTIN (AU) ESASLI HİDROKSİAPATİT BİYOMALZEMELERİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU, FİZİKSEL, KİMYASAL VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - DOĞAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2025)
Sunulan yüksek lisans tezinde yaş kimyasal metot ile üretilen Au esaslı, gallik asit ve kuersetin katkılı HAp biyomalzemelerin fiziksel, kimyasal, biyolojik, teorik, sitotoksik özellikleri araştırılmıştır. Üretilen HAp biyomalzemelerin karakterizasyon işlemleri X-ışını kırınımı (XRD), Fourier dönüşümü kızılötesi (FT-IR), Raman spektroskopisi, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Enerji Dağılımlı X-ışını (EDX), TGA/DTA, DSC analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu biyomalzemelerin teorik özellikleri Hartree Fock (HF) ve Yoğunluk Fonksiyonu Teorisi (DFT) metotları yardımıyla belirlenmiştir. Son olarak üretilen HAp biyomalzemelerin in vitro sitotoksik özellikleri ise MG-63 insan kemik kanseri hücreleri, hFOB 1.19 insan osteoblast hücreleri, L929 fare fibroblast hücreleri ve Caco-2 insan kolon kanseri hücrelerine karşı MTT testi ile belirlenmiştir. Yapılan analizlerin sonunda, üretilen Au, kuersetin ve gallik asit katkılı biyomalzemelerin, katkısız HAp'in kendine has karakteristik fiziksel, kimyasal, biyolojik, termal, morfolojik, teorik ve sitotoksik özelliklerini taşıdığı belirlenmiştir. Üretilen bütün HAp numunelerinin herhangi bir kimyasal safsızlık içermediği ve HAp'e ait fonksiyonel gruplara sahip olduğu, yapıya katkılanan Au elementinin de kimyasal bileşimde yer aldığı gözlenmiştir. Son olarak üretilen HAp biyomalzemelerin L929, MG-63 ve hFOB 1.19 hücre serileri üzerinde herhangi bir sitotoksisiteye sahip olmadığı ve buna bağlı olarak bu biyomalzemelerin biyouyumluluklarının da yüksek olduğu belirlenmiştir

In the presented master's thesis, the physical, chemical, biological, theoretical, and cytotoxic properties of Au-based HAp biomaterials containing gallic acid and quercetin produced using a wet chemical method were investigated. Characterization of the produced HAp biomaterials was carried out using X-ray diffraction (XRD), Fourier transform infrared (FT-IR), Raman spectroscopy, Scanning Electron Microscopy (SEM), Energy Dispersive X-ray (EDX), TGA/DTA, and DSC analyses. Furthermore, the theoretical properties of these biomaterials were determined using Hartree Fock (HF) and Density Functional Theory (DFT) methods. Finally, the in vitro cytotoxic properties of the produced HAp biomaterials were determined using the MTT assay against MG-63 human bone cancer cells, hFOB 1.19 human osteoblast cells, L929 mouse fibroblast cells, and Caco-2 human colon cancer cells. Analyses revealed that the Au, quercetin, and gallic acid-doped biomaterials exhibited the characteristic physical, chemical, biological, thermal, morphological, theoretical, and cytotoxic properties of pure HAp. All HAp samples were free of any chemical impurities and possessed the functional groups typical of HAp, with the Au element incorporated into the structure also being present in the chemical composition. Finally, the HAp biomaterials produced were found to have no cytotoxicity on the L929, MG-63, and hFOB 1.19 cell lines, and consequently, their biocompatibility was high.
Synthesis, characterization, physical, chemical and biological properties of gold (AU) based hydroxyapatite biomaterials with quercetin and gallic acid additives
Keywords: Kimya