Yenidoğan ünitesinde izlediğimiz uzamış sarılıklı bebeklerin özellikleri - Aygün, A. Denizmen; Yaşar, Filiz; Güngör, Serdal; Yılmaz, Erdal; Akarsu, Saadet; Kabakuş, Nimet (My University, 1998)
Bu çalışmada uzamış sarılık tanısı alan ve sadece anne sütü ile beslenen 38 bebekte uzamış sarılık nedenleri ve çeşitli özellikleri araştırıldı. Kan grubu uyuşmazlığı ve hemoliz bulguları olan bebekler çalışmaya katılmadı. Çalışmaya alınan bebeklerin 28'i (%73.7) erkek, 10'u (%26.3) kız, doğum ağırlıkları ortalaması 2825±732 gram, gestasyon yaş yaşları ortalaması 37.4±2.3 hafta ve sarılık başlama zamanı ise ortalama 3.0±1.1 gün idi. Enfeksiyon bulguları olan 7 (%18.4) bebeğin hepsinde üriner sistem enjeksiyonu saptandı. Sarılık nedeni olarak üç (%7.8) bebekte konjenital hipotiroidi, bir (%2.6) bebekte Down sendromu, bir (%2.6) bebekte Down sendromu + loksoplazmozis ve bir (%2.6) bebekte sitomegalovirüs enfeksiyonu bulundu. Hiçbir neden, gösterilemeyen 25 (%66) bebekle, diğer birçok çalışmada olduğu gibi, sarılığın uzaması anne sülüne bağlandı.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Pediatri