KRİPTO PARALARIN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE VERGİLENDİRİLMESİ - Gül, Meltem (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı, kripto paraların muha- sebeleştirilmesi ve vergilendirilmesine yönelik değerlendirmelerde bulunmaktır. Çalışmada, kripto paralar, ilgili literatür özeti muhasebeleş- tirme konusundaki görüşler ve örnek uygulama- larla muhasebeleştirme yöntemleri ve vergilen- dirmeye yönelik durumlara yer verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; kripto paraların; hazır değerler, stoklar, varlıklar, diğer maddi olmayan duran varlıklar hesapları altında muhasebeleş- tirilebileceği görülmüştür. Kripto paraların ver- gilendirilmesinde ise, ülkelerce belirlenen yasal statülerinin belirleyici olduğu ve genellikle gelir vergisi veya sermaye kazancı vergisi olarak ver- gilendirildikleri görülmüştür.
Keywords: Kripto Para; Bitcoin; Teknoloji; Muhasebeleştirme; Vergi