Keban Baraj Gölü (Elazığ/Türkiye) su ürünleri kooperatiflerine ortak balıkçıların sosyo-ekonomik yapısı - Dartay, Mürsıde; Canpolat, İlhan (My University, 2017)
Bu çalışma, Keban Baraj Gölü'nde Su Ürünleri kooperatifine ortak su ürünleri avcılığı yapan balıkçıların sosyo-ekonomik yapılarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Keban Baraj Gölü'nde 82 balıkçı ile yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanan anketler ile elde edilmiştir. Çalışma sonucunda, bölgede su ürünleri avcılığı yapan balıkçıların yaşları 25- 69 arasında tespit edilmiştir. Balıkçıların %67,07'i ilkokul, %18,29'u ortaokul, %10,98'inin lise mezunu oldukları, %3,66'ının hiç okula gitmeyen okur-yazar olan balıkçılardan oluştuğu tespit edilmiştir. Balıkçıların % 95,12' i evli, % 4,88'inin bekar olduğu, çocuk sayılarının 1-7 arasında değiştiği, evli balıkçıların % 25'inin çocuk sahibi olmadığı belirlenmiştir. Balıkçıların %1,22'i devlet memuru, %1,22'i emekli, %3,66'ının esnaf, % 91,46'ının asıl mesleklerinin balıkçı olduğu saptanmıştır. Balıkçıların balıkçılığı seçme nedenlerini %24,39'u baba mesleği, %67,07'i işsizlikten dolayı, %8,54'ü ek gelir olarak balıkçılık yaptıkları belirlenmiştir. Balıkçıların 2014 yılı aylık ortalama olarak balık avcılığından elde ettikleri net gelirlerinin % 15,85'inin 0-499 ?, % 21,95'inin 500749 ?, % 31,71'inin 750-999 ?, % 30,49'unun 1000-1499 ? arasında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; bölge balıkçısının sosyo-ekonomik yapılarının istenilen düzeyde olmadığı tespit edilmiştir.
Keywords: Balıkçılık