DİASTOLİK KALP YETMEZLİĞİ OLAN HASTALARDA PLASMA CORİN SEVİYESİ - YAVUZ, DOĞUKAN YASİN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Kalp yetmezliği tanısı alan hastaların yaklaşık yarısının sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunun normal veya normale yakın olduğu bilinmektedir. Günümüzde bu durum "korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği" olarak adlandırılır. Bu hastalarda ölüm ve morbidite oranlarının yüksek olmasına karşın herhangi bir farmakolojik tedavi seçeneğinin hastalığın seyrini değiştirebildiği henüz gösterilmiş değildir. Korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği, sıklığı giderek artan, önemli bir morbidite ve mortaliteye sahip ciddi bir sağlık problemidir.. Gelişen teknoloji ve bilimsel anlamda yapılan çalışmalar neticesinde, moleküler diagnostik sistemler, birçok görüntüleme yöntemlerinin önüne geçmiştir veya bu konuda aşama kaydetmiştir. Kalp yetmezliği bulunan ve ejeksiyon fraksiyonu > %50 olan hastalarda Pro-BNP seviyesinin yüksek, plasma corin seviyesinin, semptomdan bağımsız olarak düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Fakat yaptığımız çalışmada özellikle korunmuş semptomatik ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği hastalarında yaş, cinsiyet ve BMI'den bağımsız olarak plasma corin seviyesinin daha düşük olduğunu tespit ettik. Buna bağlı olarak, korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliğinde, plasma corinin marker olarak kullanılabileceği sonucuna vardık. Anahtar Kelimeler: Korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği, plasma corin, NT PRO BNP, biomarker, morbidite.
Plasma corin levels in diastolik heart failure
Keywords: Kardiyoloji