HİDROELEKTRİK SANTRALLERDE TİTREŞİM ANALİZİ YÖNTEMİ İLE DENGESİZLİK PROBLEMİNİN ARAŞTIRILMASI - YILDIRIM, REMZİ (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu tez çalışmasında döner makinelerin kullanıldığı tesislerden olan hidroelektrik santralde periyodik olarak titreşim analizinin yapılması sonucunda tespit edilen dengesizlik (balanssızlık) arızasının giderilmesi açıklanmıştır. Bu kapsamda öncelikle enerji kaynaklarından bahsedilmiş, hidroelektrik santralleri detaylı olarak irdelenmiş, kestirimci bakım uygulamaları verilmiş ve titreşim analizi ile ilgili detaylı teorik bilgiler paylaşılmıştır. Hidroelektrik santral ünitesinden periyodik olarak alınan mutlak yatak titreşimlerinde dengesizlik arıza parametrelerinin görülmüştür. Doğru teşhisin konulması için izafi şaft titreşimleri ölçülerek analizi yapılmış ve balanssızlık arızası teyit edilmiştir. Dengesizlik arızasının giderilmesi için üniteye balans alma işlemleri uygulanmıştır. Dengeleme işleminden sonra tekrar izafi şaft salınımları ölçülerek dengesizlik arızasının giderildiği görülmüştür. Bu bağlamda kestirimci bakım uygulamalarının, özellikle titreşim analizi metodunun makineyi durdurmadan makine hakkında fikir verebileceğinden dolayı gerekliliği vurgulanmıştır.

In this thesis study, unbalance failure resolved is explained that occurs after the vibration analysis in the hydroelectric power plant are used rotary machines. In this context, first energy sources are mentioned, hydroelectric power plants are examined particularly, predictive maintenance practices are given and theoretical subjects about vibration analysis are shared. Unbalance failure parameters are observed in the absolute bearing vibrations taken periodically from the hydroelectric power plant unit. To make the correct diagnosis, relative shaft vibrations are measured and analyzed and the unbalance failure is confirmed. Balancing procedures have been applied to the unit to eliminate the unbalance failure. After the balancing procedure, relative shaft vibration are measured again and seen that the unbalance failure is disappeared. In this context, it is emphasized that technics of predictive maintenance, especially the vibration analysis method could give us an opinion about the machine without stopping it.
Researching of unbalance problem in hydroelectric power plants with vibration analysis method
Keywords: Enerji