BİR GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykiss) ÜRETİM TESİSİNDE BELİRLENEN KOKSİDİYOZVE TEDAVİSİ - Sağlam, Naim; Pala, Murat (My University, 2008)
Elazığ, Keban ilçesinde bir gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) üretim tesisinde anaç alabalıklarda ölümler belirlendi. Ölüm belirlenen havuzlardaki balıklar sistematik olarak balık hastalıkları yönünden incelendi. Yapılan araştırma sonucunda balıkların sindirim kanalında Eimeria truttae türü protozoona bağlı olarak koksidiyoz enfestasyonu tespit edildi. Balıklarda ölüm oranının %27.2 olduğu belirlendi. Balıkların bağırsak mukozasından yapılan kazıntıların mikroskop incelemesinde bol miktarda Eimeria truttae'nin bulunduğu gözlendi. Dışkı muayenesinde ise bol miktarda parazitin sporlarına rastlandı. Yapılan otopside solungaç ve solungaç kapaklarında hiperemi, hava kesesi, karaciğer, dalak ve böbrekte hemoraji, bağırsaklarda kanama ve sarımsı sıvı birikimi belirlendi. Hastalık, havuzların dezenfeksiyonuyla beraber balıklara 20 mg/kg sulphamethoxazole ve trimethoprim karışımı ilacın 10 gün süreyle uygulanmasıyla balıklar tedavi edilmiştir
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; Parazitoloji; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi