RATLARDA ANGİOTENSİN KONVERTİNG ENZİM İNHİBİTÖRÜ OLAN LİSİNOPRİL VE FOSFODİESTERAZ TİP V İNHİBİTÖRÜ OLAN SİLDENAFİLİN ADEZYON OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİLERİ - COŞKUN, SERDAR (Fırat Üniveristesi, 2008)
Postoperatif adezyonlar önemli ancak henüz çözümlenememiş bir problemdir. Devam eden çalışma ve gelişmelere rağmen en iyi ihtimalle dahi adezyon oluşumu insidansı düşürülmüş ancak adezyon gelişimi tamamen engellenememiştir. Yapılan bazı çalışmalarda ACE inhibitörü olan lisinoprilin adezyonları azalttığı gösterilmiştir ve fosfodiesteraz tipV inhibitörü olan sildenafilin mezenterik yatakta kanlanmayı artırdığı gösterilmiş dolayısı ile iskemiyi azaltarak adezyonları önleyebileceği düşünülmüştür. Bu çalışma sildenafil, lisinopril ve bu ikisinin kombinasyonun laparatomize ratlarda adezyon oluşması üzerine etkilerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır.Ağırlıkları 180-220gr arasında, Wistar-Albino cinsi 40 adet erkek rat 4 eşit gruba bölündü. Ratların çekum duvarında ve sağ alt kadranda batın ön duvarındaki peritonda abrazyon oluşturulduktan sonra, grup 1'e %0.9 NaCl, grup 2'ye Lisinopril, grup 3'e Sildenafil ile Lisinopril, grup 4'e sildenafil oral olarak uygulandı.Adezyon formasyonu skoru açısından kontrol grubu ile diğer gruplar kıyaslandığında istatiksel olarak anlamlı farklılık vardı( p ? 0.001). İlaç uygulanan bütün gruplarda adezyon formasyonu azalmıştı. Ancak kombine grup ile tekli gruplar kıyaslandığında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı.Anahtar kelimeler: Adezyon, sildenafil sitrat, lisinopril

Postoperative adhesions are still unsolved important problems. Although there are some studies and advancements in this issue, the incidence of adhesion formation has been decreased but not totally solved. Some studies have been showed that Lisinopril may decrease adhesion formation and sildenafil citrate increase blood flow in the mesenteric area . For this reason we think that sildenafil citrate decrease ischaemia and adhesion formation. This study; was planned to aim to compare the adhesion formation effects of sildenafil citrate, lisinopril and sildenafil citrate with lisinopril combinations in the laparotomized rats .Wistar-Albino 40 male rats, weight range between 180-220 gr, divided into 4 groups. After abrasion formation in the rat?s caecum wall and in the peritoneal surface at the localization of right lower quadrant of anterior abdominal wall; in Group1 0.9% NaCl, in Group 2 Lisinopril, in Group 3 Sildenafil citrate with Lisinopril, in Group 4 sildenafil citrate, were given by orally. There were statistically significant differences between control group and the study groups according to adhesion formation scala (p ? 0.001). In all groups that agents were used adhesion formation was decreased, but when the groups comparing the agents used, there was no statistically significant difference.Sildenafil citrate and Lisinopril usage in the laparotomized rats decrease adhesion formation. But the combinations of these agents do not show any additional effect to decrease adhesion formation .Key words: Adhesion, Sildenafil citrate, Lisinopril
The effect of angiotensin converting enyzme inhibitor lisinopril and phosphodiesterase tip v inhibitor sildenafil on the development of adhesion formation in in rats
Keywords: Genel Cerrahi