KURUM BAKIMINDA OLAN VE AİLESİ İLE BİRLİKTE KALAN 13-18 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA SÜREKLİ ÖFKE İLE DEPRESYON DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - YILDIRIM, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2005)
Kurum bakımında olan ve ailesi ile birlikte kalan 13-18 yaş arası çocuklarda sürekliöfke ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılan buçalışmaya Malatya Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda kalan 13-18 yaşarası çocukların kaldığı yetiştirme yurdundaki 170 kişi ile Malatya Sümer Lisesiöğrencilerinden 160 kişi araştırmanın kapsamına alınmıştır. Kurumda kalan özürlüçocuklar ile araştırmanın uygulandığı süre içinde yurtta bulunmayan çocuklar araştırmakapsamına alınmamıştır. Çocuk Esirgeme Kurumunda kalan 170 kişiden 152'sine, SümerLisesinden örnekleme alınan 160 kişiden 148'ine ulaşılmıştır. Cevapsızlar; anketleri tamolarak doldurmayan kişilerden oluşmuştur. Araştırma kapsamına alınan kişilere,demografik özellikler, yurda gelen ziyaretçiler, Çocuklar için Depresyon Ölçeği, SürekliÖfke ve Öfke Tarz Ölçeğinin bulunduğu anket formu uygulanmıştır.Çalışmaya alınan kişilerin %50.7'si kız, %49.3'ü erkektir. Ailesi ile kalançocukların yaş ortalaması 15.95+0.89, yetiştirme yurdunda kalan çocukların yaş ortalaması15.85+1,55'dir. Yurtta kalanların %88.7'sinin anne-babasının ayrıdır. Yurtta kalanlarınortalama depresyon ölçeği puanı 14.38+6.59, ailesiyle evde kalanların ise 12.92+5.94bulunmuştur. Ailesiyle kalanların %16.9'unda, yetiştirme yurdunda kalanların %25'indedepresyon belirtileri vardır. Çalışmaya alınan kişilerden depresyon belirtisi olmayanlardaSürekli Öfke Ölçeği puanı 23.77+6.29, depresyon belirtisi olanlarda Sürekli Öfke Ölçeğipuanı 26.95+6.44, depresyon belirtisi olmayanlarda Öfke İçte Ölçeği puanı 16.87+4.65,depresyon belirtisi olanlarda Öfke İçte Ölçeği puanı 18.79+4.90, depresyon belirtisiolmayanlarda Öfke Dışa Ölçeği puanı 17.64+5.29, depresyon belirtisi olanlarda Öfke DışaÖlçeği puanı 19.60+5.51 olarak bulunmuştur.Sonuç olarak; Kurum bakımında olan çocukların; aile yapısı bozulmuş, ailelerinineğitim düzeyi düşüktür. Depresyon belirtisi, sürekli öfke ve öfke tarz ölçekleri puanlarıailesiyle kalanlara göre yüksek bulunmuştur.Anahtar kelimeler; Yetiştirme yurdu, aile, depresyon, öfke.
Examine the relation between continual anger and depression levels of the kids living with their families and of the ones residing in an orphanage
Keywords: Halk Sağlığı