Hipospadiaslı Olgularda Ek Anomaliler - Bakal, Unal; Saraç, Mehmet; Tartar, Tugay; Akdeniz, İbrahim; Genç, Ercan; Kazez, Ahmet (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada hipospadiaslı olgulara eşlik eden ek anomalilerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1998–2019 yılları arasında hipospadias nedeniyle ameliyat edilen olgularüretral meanın lokalizasyonuna göre distal (glanüler, koronal ve subkoronal), penil (distal penil,midşaft ve proksimal penil) ve proksimal (penoskrotal, skrotal ve perineal) olarak üç gruba ayrılarakek anomaliler açısından incelendi.Bulgular: Toplam 316 hipospadiaslı olgunun 73’ünde (%23) ek anamoli mevcuttu. Hastalarınortanca yaşı 51 (min:1, max:192) aydı. Hastalarda %64 distal, %18 penil ve %18 proksimalhipospadias tanımlanmıştı. Mea lokalizasyonuna göre penoskrotal ve daha proksimal yerleşimliolgularda ek anomali sıklığı anlamlı oranda artmıştı (P=0.015). İnguinoskrotal bölge patolojileridistal (P=0.012) ve proksimal hipospadiaslı (P=0.015) olgularda anlamlı oranda yüksekti. Ekpatolojilerden en fazla inguinoskrotal bölge patolojileri görüldü (P<0.001) ve özellikle proksimalhipospadiaslı (P=0.017) olgularında daha da anlamlıydı (P<0.001). Ek anomalili hastaların cerrahiyaşı (Median: 36 ay) anomalisi olmayan gruba (Median: 60 ay) göre anlamlı oranda düşüktü(P=0.04). Üriner sistem patolojileri ile diğer sistem anomalileri arasında sıklık ve mea lokalizasyonuaçısından anlamlı farklılık yoktu.Sonuç: Hiposapadiaslı olgularda mutlaka ayrıntılı inguinoskrotal bölge muayenesi yapılmalıdır.Hipospadiaslı olguları tedavi ederken eşlik eden idrar yolları anomalilerini araştırmak için net birendikasyon yoktur.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Cerrahi