Mısır (Zea mays L.) Fidelerinde Kadmiyum Toksisitesi ile Nitrik Oksit Arasındaki Biyokimyasal İlişkiler - Gülengül, Songül Çanakcı; Deveci, Didem; Karabulut, Fadime (My University, 2019)
Bu çalışmada, 15 günlük mısır (Zea mays L.) fidelerine, önceden farklı sodyum nitroprussid (SNP) (25 ve 50 µM)konsantrasyonları uygulandıktan sonra, bu fidelerin farklı kadmiyum (25,50 ve 75 µM) konsantrasyonlarına karşıverdiği biyokimyasal cevaplar araştırıldı. Fidelere yapılan tüm uygulamalar hidroponik ortamda uygulandı.Kadmiyum (Cd) uygulanan mısır fidelerinin köklerinde ve yapraklarında SNP ön uygulamasız fidelerde, kontrolekıyasla okside glutatyon (GSSG) ve redükte glutatyon (GSH) miktarlarında artma ve SNP ön uygulamalı fidelerdeise azalma tespit edildi. Fidelere uygulanan kadmiyum konsantrasyonları arttıkça, hem SNP ön uygulamasız, hemde SNP ön uygulamalı fidelerde kontrol grubu fidelerine kıyasla 16:0 (palmitik asit) yapraklarda ve köklerdeartmıştır. Tek başına SNP uygulamalarında, 16:0 üzerinde kontrole kıyasla, 50 µM SNP daha az bulunmuştur. Cduygulamaları ile SNP ön uygulamasız ve SNP ön uygulamalı fidelerde 16:1 (palmioleik asit) yapraklarda genelolarak artarken, bazı konsantrasyonlarda SNP ön uygulamasıyla bu artış hafifletilmiştir. Cd uygulamaları ile SNPön uygulamasız ve SNP ön uygulamalı fidelerde 18:0 (stearik asit) köklerde ve 18:2 (linoleik asit) kök veyapraklarda artmıştır. Cd uygulamaları ile SNP ön uygulamasız fidelerde 18:3 (linolenik asit) yaprakta azalırken;SNP ön uygulamalı bazı fidelerde ise 18:3 miktarı yapraklarda artmıştır. Genel olarak 50 µM SNP önuygulamasının Cd toksisitesini baskılama da 25 µM SNP’ den daha başarılı bulundu.
Keywords: Biyoloji; Bahçe Bitkileri; Ziraat Mühendisliği; Bitki Bilimleri; Zooloji