270 NOLU EDİRNE ŞER?İYYE SİCİLİ (H.1216-1217/M.1801-1803) - KARAKUŞ, SADIK EMRE (Fırat Üniveristesi, 2011)
Osmanlı tarihi araştırmalarının en önemli kaynaklarından Şer?iyye Sicillerine dayanarak yapılan bu tez, 270 Nolu Edirne Şer?iyye Sicilinin ihtiva ettiği belgeler ışığında hazırlanmıştır. Edirne şehri, kadılık müessesesi ve Şer?iyye Sicilleri hakkında bilgi verildikten sonra 1801-1803 yıllarına ait 208 belgenin bulunduğu defter transkribe edilmiş, belge özetleri yapılarak, belgeler türlerine ve konulara göre tasnife tabi tutulmuştur. Ortaya çıkan bilgi ve belgeler değerlendirilerek 1801-1803 yıllarında Edirne ve Rumeli'deki durum ortaya konulmaya çalışılmıştır.Sicill-i Mahfuz Defterlü olarak tutulan defterde merkezden gelen ferman, buyruldu gibi kayıtlar ve bunların gereği yazılan önemli belgeler mevcuttur. Rumeli'deki isyanların mahiyeti ile Edirne'ye etkisinin detaylarıyla gözlemlenebildiği çalışmada; Rumeli Valisi Hakkı Paşa'nın müsadere edilen mal varlığı listesi, Edirne'nin 162 mahalle ve 253 köyünün listesi, Edirne şehrinin gün gün 1,5 yıllık masrafları, bölgedeki görevliler, Edirne'nin şehir kapıları ve derinlemesine araştırılmayı gerektirir bilgiler tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Edirne, Şer?iyye Sicili, Rumeli, Rumeli Eyaleti, Dağlı İsyanları,Edirne'nin Mahalleri, Edirne'nin Köyleri, Edirne Masraf Defteri, Hakkı Paşa, 1801,1802, 1803

This thesis based on Sharia Records which is one of the most important research sources on Ottoman Empire has been prepared in light of the documents contained in the Edirne Sharia Records No:270. Initially general information about Edirne, Qadi and Sharia Records was given then the books for the years 1801-1803 have been transcribed (208 document) summarized, classified by type and subject of documents. Situation in the years 1801-1803 in Edirne and Rumelia situation was analyzed according to the document and the information.Edict from the center, their answers and other important documents were in the Sicill-i Mahfuz Defterlü, study detailed monitoring the importance of rebellion in Rumelia and the effect of Edirne. The list of Hakkı Pasha's confiscated property, list of 162 districts of Edirne and 253 villages of Edirne, the city's day to day expenses of 1,5 years, officials in the region, Edirne city gates, have been identified .Key Words: Ottoman Empire, Edirne, Şer?iyye Sicili, Sharia Records, Rumelia, Dağlı?s Rebellion, Districts of Edirne, Villages of Edirne, Edirne City Gates, Hakki Pasha, 1801, 1802, 1803
Edirne Sharia Records No:270 (1801-1803)
Keywords: Tarih