Lateral sakral kitlenin morfolojik ve radyolojik değerlendirilmesi - Esenkaya, İrfan; Aluçlu, M. Arif; Kavaklı, Ahmet; Bulut, H. Taner (My University, 2003)
Amaç: iliosakral vida uygulamalarında bölgenin yeterliliğini değerlendirmek için, kuru sakrum kemik örneklerinde, lateral sakral kitle (LSK) ve komflulukları morfolojik ve bilgisayarlı tomografi (BT) kesitlerinde radyolojik ölçümlerle incelendi. Çalışma planı: Otuz adet kuru sakrum kemik örne¤inde LSK'nin morfolojik ölçümleri, milimetre duyarlı kompas kullanılarak yapıldı. Aynı kemiklerin S1 ve S2 pedikül-cisim ve intervertebral foramina hizalarında çekilen BT kesitlerinde, LSK'nin nöral kanal ve intervertebral foramina ile iliflkisi milimetre duyarlılığındaki cetvel ile ölçülerek değerlendirildi. Sonuçlar: Lateral sakral kitlenin posterior yüzdeki genişliği, sağda S1 düzeyinde 24.1 mm, S2 düzeyinde 18.4 mm, solda S1 düzeyinde 24.5 mm, S2 düzeyinde 18.8 mm; anterior yüzdeki genişliği sağda S1 düzeyinde 28.9 mm, S2 düzeyinde 22.6 mm, solda S1 düzeyinde 29.1 mm, S2 düzeyinde 23 mm; postero-lateral yerleflimli (oblik) yüksekliği sağda S1 düzeyinde 39 mm, S2 düzeyinde 28.6 mm; solda S1 düzeyinde 37.4 mm S2 düzeyinde 27.6 mm ölçüldü. Sakral alanın derinli ği sağda ortalama 50.6 mm, solda 50.7 mm; posterior yüksekliği sağda ve solda ortalama 26 mm bulundu. Radyolojik değerlendirmede, S1 pedikül-cisim seviyesinde pedikül+ sakral ala'nın ortalama genişlği sağda 37.6 mm, solda 36.3 mm; LSK'nin S1 intervertebral foramina eviyesindeki genişliği sağda 22 mm, solda 22.3 mm; S2 pedikül-cisim seviyesinde pedikül+LSK'nin ortalama genişliği sağda 27.8 mm, solda 26.4 mm; S2 intervertebral foramina seviyesinde LSK'nin ortalama genişliği sağda 15.9 mm, solda 16.3 mm bulundu. Ç ıkarımlar: Ameliyat öncesinde yapılacak BT incelemeleriyle LSK'nin büyüklüğü belirlendikten sonra, özellikle S1 pedikül-cisim düzeyinde ve sakral nöral kanal ve intervertebral foramina lateralinde kalacak flekilde, nöral doku ve çevre yapılara zarar vermeden iliosakral vida uygulanabilir.
Keywords: Kırık tespiti; internal; Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Kemik vidaları; Kadavra; Anatomi; Sakrum; Sakroiliyak eklem