Robotik endokrin cerrahi - Karabulut, Koray; Berber, Eren (My University, 2011)
Gelişen teknolojiyle birlikte daha kolay kurulabilen, daha kaliteli görüntü sunan ve daha küçük robotik sistemlerin kullanıma girmesi, genel cerrahinin diğer laparoskopik ameliyatlarında olduğu gibi endokrin cerrahide de robota olan ilgiyi arttırmıştır. Endokrin cerrahide çalışılan alanın dar olması, kullanılabilecek konvansiyonel alet sayısını kısıtlamaktadır. Bu nedenle endokrin cerrahi, robotik teknoloji için mükemmel bir kullanım alanıdır. Eksikliklerine ve özellikle maliyetle ilgili çekincelere rağmen robot, konvansiyonel aletlerin endokrin cerrahideki kısıtlamalarının üstesinden gelecek gibi görünmektedir. Bu derlemede robotik transaksiller tiroidektomi ve paratiroidektomi, robotik posterior retroperitoneal ve lateral transabdominal adrenalektomi teknikleri anlatılmakta ve bu yeni teknolojinin endokrin cerrahiye getirileri literatür ışığında gözden geçirilmektedir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Robotik; Cerrahi