COMPARATIVE MORPHOLOGICAL AND ANATOMICAL STUDIES OF SOME SALVIA SPECIES (LAMIACEAE) FROM SULAYMANIYAH PROVINCE (IRAQ) - AHMED, IMAN HASSAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Salvia L., Lamiaceae ailesinden en büyük cins olarak tanımlanır. Salvia cinsi eüyeleri ilaç, tıbbi, endüstriyel, gıda ve kozmetik alanlarında kullanılır. Çalı?manın amacı, Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye vilayetinden Salvia compressa, S.palaestinae ve S.spinosa dahil olmak üzere üç Salvia türünün kar?ıla?tırmalı morfolojik ve anatomik olarak kar?ıla?tırmak. Çalı?manın amacı, Salvia cinsinin üç türünün morfolojik ve anatomik özelliklerini kar?ıla?tırmak olup, Süleymaniye eyaleti-kuzey Irak'tan Salvia compressa, S.palaestina ve S.spinosa'dır. Kökleri yarı odunsu S.compressa dı?ında odunsu ve konik kama vardır. Kare sapı. S.palaestina yaprak bıçak hastate ?ekli, S.compressa uzamı? oval, ve yaygın S.spinosa dikdörtgen ?ekil ovate. Çiçeklenme bir verticellaster oldu. Corola mor dudak-beyaz tüp S.compressa vardı, kremsi beyaz S.spinosa, ve leylak veya beyazımsı-leylak S.palaestina içinde. calyx S.compressa ve S.palaestina çan ?eklinde, S.spinosa tübüler oldu. Brakte S.spinosa ve S.compressa açık ye?il renk vardı, ama purpul veya pembe renk S.palaestina vardı. Anatomik çalı?ma için yaprak kökü, sapı, yaprağı, petiole midrib ivedive epidirmince ince kesit, incelenen üç speceis'in anatomik özellikleri fotoğraflandı, tartı?ıldı ve sonuçlar Lamiceae'nin diğer üyeleri üzerinde yapılan önceki çalı?malarla kar?ıla?tırıldı. Epidermal hücre tek sıra, kokarima dört açıda saplı ve üç türün yaprak bıçaklarında gözlenen diasiktik stomata incelendi. prizmatik kristaller sadece S.palaestina sapı ve ortaribinde gözlenen ve S.spinosa en kalınla?mı? yaprak bıçak vardı.

The Salvia L. is described as the largest genus in the family of Lamiaceae. Salvia used in the pharmaceutical, medical, industrial, food and cosmetic fields. The aim of study is to comparative the morphological and anatomical features of three species of genus Salvia include Salvia compressa, S.palaestina, and S.spinosa from Suleymaniah province-northern Iraq. Roots are woody and conical wedge except S.compressa which has semi-woody. Stems is square shape. Leaf blade hastate shape in S.palaestina, oval to elongated in S.compressa, and widely ovate to oblong shape in S.spinosa. Inflorescence was verticellaster. Corolla had purple lip-white tube in S.compressa, creamy white in S.spinosa, and lilac or whitish-lilac in S.palaestina. Calyx was bell-shaped in S.compressa and S.palaestinae, and tubular in S.spinosa. Bracts had light green color in S.spinosa and S.compressa, but had purpul or pink color S.palaestina. Cross section prepared from root, stem, leaf, petiole, midrib, and surface section of leaf for anatomical study and examined, Anatomical features of three studied speceis were photographed, and the results were compared with the previous studies performed on the other species of genus Salvia. Epidermal cell is single row, collenchyma in four angles of stems, and diacytic stomata observed in leaf blades of the three studied species. Prismatic crystals only observed in stem and midrib of S.palaestina, and, S.spinosa had most thickened leaf blade.
Süleymaniye ilinden bazı Salvia türlerinin (Lamiaceae) karşılaştırmalı morfolojik ve anatomik çalışmaları (Irak)
Keywords: Biyoloji