Gebelikte cinsel sıkıntı ve öznel mutluluk arasındaki ilişki - Barut, Sümeyye; Baransel, Esra Sabancı; Ucar, Tuba (My University, 2023)
AMAÇ: Çalışmada amaç gebelikte cinsel sıkıntı ve öznel mutluluk arasın- daki ilişkiyi belirlemekti. GEREÇ ve YÖNTEMLER: Kesitsel nitelikte olan çalışma, araştırmaya alınma kriterlerini sağlayan (18 yaş ve üzerinde, herhangi bir sağlık ris- ki olmayan gebeler) ve araştırmaya katılmayı kabul eden 420 kadınla yürütüldü. Araştırmanın örneklemine rastgele örnekleme yöntemi ile polikliniklere başvuran ve alınma kriterlerini sağlayan sağlıklı gebe - ler alındı. Veriler Tanıtıcı Özelikleri Belirleme Formu, Kadın Cinsel Sıkıntı Ölçeği (KCSÖ) ve Öznel Mutluluk Ölçeği (ÖMÖ) ile toplan- dı. Ölçek puan ortalamalarının karşılaştırılmasında ikiden fazla grup- larda One-Way ANOVA testi, ikili gruplarda bağımsız gruplarda t-testi kullanıldı. Ayrıca bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanıldı. BULGULAR: Çalışmada ÖMÖ toplam puanı 19,59±4,99; KCSÖ top - lam puanı 24,33±6,39 olarak belirlendi. Gebelerin öznel mutlulukları ve cinsel sıkıntıları arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu, gebelerin öznel mutluluk düzeylerinin artarken, cinsel sıkıntı puan ortalamaları- nın anlamlı düzeyde azaldığı ve aralarında zayıf düzeyde ilişki olduğu belirlendi (r=-0,378, p<0,001). SONUÇ: Çalışmada gebelerin öznel mutluluk düzeylerinin artarken, cin- sel sıkıntı puan ortalamalarının azaldığı belirlendi. Bu sonuçlara göre cinsel sıkıntı yaşayan gebelerin belirlenmesi ve uygun kaynaklara yön- lendirilmesi, gebelikte yaşanan cinsel sorunları en aza indirmeye yardım- cı olabilir.
Keywords: Gebelik; cinsel sıkıntı; öznel mutluluk