İvesi ve Ost-friz x ivesi melezi ($F _1$) koyunlarda linear meme özellikleri ve bunlar ile süt verimi arasındaki ilişkiler - Seker, Ibrahim; Kul, Selim; Bayraktar, Metin (My University, 2000)
Bu arastırmada, Fırat Üniversitesi Egitim-Arastırma ve Uygulama Çiftligi’nde bulunan 10’ar bas İvesi ve Ost-friz x İvesi melezlerinde ($F _1$) linear meme özellikleri ve bunlar ile süt verimi arasındaki iliskileri tespit etmek amaçlanmıstır. Arastırmanın materyalini iki yaslı, ilk laktasyonda ve aynı tarihlerde dogum yapmıs olan koyunlar olusturmustur. Bu arastırmada linear meme özellikleri olarak meme derinligi, meme baglantısı, meme bası yerlesimi, meme bası uzunlugu ve meme sekli belirlenmistir. Arastırmada koyunların laktasyon süreleri ve laktasyon süt verimleri tespit edilmistir. İvesi ve Ost-friz x İvesi melezleri ($F _1$) arasında meme bası uzunlugu ve laktasyon süresi bakımından istatistiki önemde bir farklılık bulunamamıstır. Genotip grupları arasında linear meme özelliklerinden meme derinligi ve meme bası yerlesimi için önemli (p<0.05), meme baglantısı ve meme sekli için ise yüksek düzeyde önemli (p<0.01) farklılıklar belirlenmistir. Yine laktasyon süt verimleri bakımından yapılan karsılastırmada da gruplar arasında tespit edilen farklılıklar istatistiki anlamda yüksek düzeyde önemli (p<0.01) bulunmustur. İvesilerde laktasyon süt verimi ile linear meme özellikleri arasındaki fenotipik korelasyonlar 0.25 ile 0.40, Ostfriz x İvesi melezlerinde ($F _1$) ise 0.13 ile 0.43 arasında tespit edilmistir. Bu arastırmada sonuç olarak, İvesi ve Ost-friz x İvesi melezleri ($F _1$) arasında linear meme özellikleri (meme bası uzunlugu hariç) ve laktasyon süt verimi bakımından istatistiki anlamda önemli farklılıklar tespit edilmis olup, bu farklılıklar Ost-friz x İvesi melezleri ($F _1$) lehinde bulunmustur.
Keywords: Laktasyon; melez ırklar; süt verimi; istatistiksel analizler; koyun ırkları; İvesi; memeler; meme başı; meme ölçümleri