OSMANLI İDARESİNDEKİ LÜBNAN’DA İPEK ÜRETİM VE TİCARETİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - Çelik, Kürşat ÇELİK (Fırat University, 2016)
Osmanlı Devleti’nin Lübnan ipeği için uyguladığı politika ele alınmıştır.Günümüzde Lübnan Cumhuriyeti’nin sınırları kuzeyden güneye doğru, Trablusşam, Beyrut, Sayda veSur şehirleri ile Cebel-i Lübnan’ı içine almaktadır. Yavuz Sultan Selim’in meşhur Mısır seferi ile Osmanlıhâkimiyetine girmiş olan Lübnan toprakları, 1918 yılına kadar Osmanlı idaresinde kalmıştır. Lübnantarihinde ticaretten sonra en önemli iktisadi kaynak ipek üretim ve ticareti olmuştur. Osmanlı hâkimiyetindeipek iktisadî bir ürün olmasının yanı sıra rekabet unsuru, güç kaynağı, yaptırım aracı, hedef ve marka olarakda ön plana çıkmıştır. 16. ve 17. yüzyıllarda yerel ağa ve beylerin güç unsuru olan ipek, 18. yüzyılın sonundayaptırım aracı olarak kullanılmış, 19. yüzyılın ilk yarısında Marunî ve Dürzi çatışmalarında birer hedef verekabet unsuru olarak ön plana çıkmıştır. Lübnan ipeği, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren küresel birmarka olarak bölgesel kalkınmanın kaynağı olmuştur. Bu özellikleri ile ipek Lübnan tarihinde önemli biryere sahiptir.Anahtar Kelimeler: Lübnan, Osmanlı, İpek, Ticaret.