KAS KORUYUCU TORAKOTOMİ VE STANDART POTEROLATERAL TORAKOTOMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI VE KAS KORUYUCU TORAKOTOMİNİN RUTİNAE UYGULANABİLİRLİĞİ - VURALOĞLU, SADIK (Fırat Üniveristesi, 2005)
Amaç: Standart posterolateral insizyonlarda, morbitite nedeniyle çeşitli alternatif torakotomiler geliştirilmiştir. Bu çalışmada, kliniğimizde çeşitli tanılarla cerrahi girişim yapılan hastalarda kas koruyucu posterolateral torakotomi (KKPT) uygulanmasının standart posterolateral torakotomi (SPLT)'ye göre avantaj ve dezavantajlarını göstermeye çalıştık. Materyal ve metod: Mayıs 2003-2005 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi servisinde torakotomi gereksinimi duyulan prospektif randomize ve kontrollü 40 hastanın 20' sine standart posterolateral torakotomi 'SPLT' (Grup A), diğer 20 hastaya 'KKPT' (Grup B) uygulandı. Bu iki yaklaşım arasında; preoperatif ve postoperatif akciğer perfüzyon sintigrafı değişimleri, omuz kuşağı hareketleri, latissimus dorsi ve serratus anterior kas gücü, görsel benzeş çizelge ile ölçülen ağrının şiddeti, solunum fonksiyon testlerindeki değişimler ve torakotomiyi açma-kapama süreleri değerlendirildi. Bulgular: Grup A da ki hastaların 16 sı erkek (%80), 4 ü kadın (%20) ve yaş ortalamaları 53,9 ( yaş sınırı: 22-78) idi. Grup B' deki hastaların 15' i erkek (%75), 5' i kadın (%25) ve yaş ortalaması 41 ( yaş sınırı: 13-76) idi. Postoperatif 1. aydaki akciğer perfüzyon sintigrafıleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Grup A, grup B ile karşılaştırıldığında postoperatif 1. ve 2. haftada omuz hareket açıklığı her 4 harekette istatistiksel olarak grup A'da daha düşük olarak saptandı; Omuz hareket açıklığı kısıtlanması grup B'de düşük olarak saptandı (p<0,05). Grup A, grup B ile karşılaştırıldığında postoperatif 1. haftada serratus anterior ve latissimus dorsi kaslarının gücü istatistiksel olarak grup A'da daha düşük olarak saptandı (p<0,05). Grup B de bu kasların gücünde preoperatif ve postoperatif anlamlı fark yoktu. İki grup arasında postoperatif 1. ayda solunum fonksiyon testi parametrelerinde anlamlı fark tesbit edilmemiştir (p> 0,05). Grup A da postoperatif görsel benzeş çizelge ile ölçülen ağrı şiddeti Grup B ye göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Torakotomiyi açma kapama sürelerinde bu iki yaklaşım arasında anlamlı fark tesbit edilmedi (p>0,05). Komplikasyonlar bakımından bu iki yaklaşım arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). Sonuç: Akciğer rezeksiyonlarında toraks duvar kaslarının korunması ile solunum fonksiyonları daha erken dönemde düzelmekte ve bu kasların kesilmesine bağlı gelişen postoperatif komplikasyonlar azalmaktadır. Anahtar Kelimeler: Kas koruyucu, posterolateral torakotomi 1

COMPARISON OF MUSCLE-SPARING AND STANDART POSTEROLATERAL THORACOTOMY AND APPLICABILITY OF MUSCLE-SPARING THORACOTOMY Background: Different alternative approaches to thoracotomy have been developed because of the considerable morbidity associated with the standart posterolateral incision. In this study, we aimed to evaluate the advantages and disadvantages of muscle-sparing and dividing thoracotomy in patients undervent surgery. Materials and Methods: This study was made at Firat University Thoracic Surgery Department between May 2003-2005. 40 patients were randomly selected. Half of them were operated by using standart approach (Group A) and the other ones were operated by muscle-sparing approch (Grup B). P reoperative and during the postoperative period the patients were controlled regularly according to the differences in lung perfusion scintigraphy, view of activity on sholder articulation, decreasing the strength of the latissumus dorsi and serratus anterior muscle, intensity of the pain measured by using visual analogous scale, the differences in the respiratory function test and opening-closing time of thoracotomy. The using the results the effectiveness of the both group was compared statistically.. Results: Group A contains 16 male and 4 female patients. Group B contains 15 male and 5 female patients. Group A has the avarage age of 53.9 and Group B 41. T here was nod ifferences among t he r esults o f 1 ung p erfusion s cintigraphy i n postoperative 1 maunts. Shoulder range of motion at all four activity in postoperative first and second week was determined statistically low in group A compared with group B; the limitation of the activity on shoulder articulation was lower in group B (p<0.05). Strengthness of the serratus anterior and lattissumus dorsi muscles in postoperatve first week was determined statistically low in group A compared with group B (p<0.05). The differences among preoperative and postoperative statements of the strengthness of this muscles wasn't meaningfull in group B. There was no importand differences the respiratory function tests in postoperative 1. maunts (p>0,05). The intensity of the pain, as determined by the visual analogue assessment was more important in Group A (p<0,05). There was nosignificant differences opening-closing time of the thoracotomy and with reference to complications (p>0,05). Conclusion: The early respiratory functions improve and the postoperative complications due to division of these muscles decrease, particulary, in resectional pulmonary procedures, with the preservation of muscles in the thoracic wall. Key Words: Muscle-sparing, muscle dividing
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi