OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK EŞLİK EDEN VE ETMEYEN BİPOLAR BOZUKLUKLU HASTALARDA MİZAÇ VE DÜRTÜSELLİK - KILIÇ, FARUK (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) eşlik eden ve etmeyen bipolar bozukluklu hastaların baskın mizaç tipleri ile dürtüsellik düzeylerinin kontrol grubuyla karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran OKB eşlik eden bipolar bozukluk tanılı 30 hasta, OKB eşlik etmeyen bipolar bozukluk tanılı 40 hasta ile yaş, cinsiyet açısından eşleştirilmiş 40 sağlıklı kontrol alındı. Hasta ve kontrol grubuna DSM?IV Eksen?I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği (SCID?I), Sosyodemografik Veri Formu, Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire (TEMPS-A) mizaç ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği?11 (BDÖ?11), hasta grubuna ek olarak Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ) uygulandı. Her iki hasta grubunun da baskın depresif, siklotimik, irritabl ve anksiyöz mizaç sıklığı ve puanları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Hasta ve kontrol grubunda hipertimik mizaç saptanmadı. Baskın mizaç yönünden OKB eşlik eden ve etmeyen bipolar hastalar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Hasta gruplarında BDÖ-11 total ve alt boyutları kontrol grubuna göre anlamlı oranda yüksek bulundu. OKB eşlik eden bipolar hastalarda dikkatle ilgili dürtüsellik puanları anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Sonuç olarak çalışmamızda, OKB eşlik eden ve etmeyen bipolar hastalar ve sağlıklı populasyonda mizaç özelliklerinin ve dürtüselliğin alt boyutlarının, bazı alanlarda farklılığına işaret etmektedir. OKB eşlik eden ve etmeyen bipolar hastalarının afektif mizaç ve dürtüsellikle ilgili daha fazla sayıda çalışmaya gereksinim vardır. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk, mizaç, dürtüsellik.

The aim of this study is to investigate the dominant affective temperament and the impulsivity by comparing the control patients with Bipolar Affective Disorder (BPD) patients that are comorbid with obsessive compulsive disease (OCD) or BPD patients without comorbidity. The study was conducted from the outpatients of Fırat University Hospital Psychiatry Clinic. 30 patients with a diagnosis of BPD comorbid with OCD, 40 patients with a diagnosis of BPD without OCD comorbidity and 40 healthy controls matched for age, gender were included in the study. The patients and the controls peformed DSM-IV scale structured clinical interview for axis I disoreders (SCID-I), socio-demographic data sheet, Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire (TEMPS-A) and Barratt Impulsivness Scale-11 (BIS-11), additionally Young Mania Rating Scale (YMRS) were performed only by the patients. In both groups of patients; dominant depressive, cyclothymic, irritable and anxious temperament frequency and scores were significantly higher than the controls. Hyperthymic temperament was not established neither in patient groups nor in control group. Ther was not a difference on dominant temperament between the BPD patients comorbid OCD or without comorbidity. BIS-11 total and sub-dimensions of patient groups were significantly higher than the control group. The score of attention releated with impulsivness in BPD patients with comorbid OCD were significantly higher. In conclusion, in our study we found that in BPD patients comorbid with OCD or without comorbidity and the healthy population indicates differences in some sub-areas of temperament characteristics and impulsivness. There is need about furthermore studies on affective temperament and impulsivness of BPD patients comorbid with OCD or without comorbidity. Keywords: Bipolar afektif disorder, obsessive compulsive disorder, temperament, impulsivity.
Temperament and impulsivity between bipolar disorder with and without comorbid obsessive compulsive disorder
Keywords: Psikiyatri