Baryum Karbonat İlavesinin Porselen Seramik Karoların Özelliklerine Etkisi - Odabaşı, Hülya Kaftelen; Anıl, Ümit Engin; Odabaşı, Akın; Kocabıyık, Battal Kadir (Nevsehir Haci Bektas Veli University, 2018)
Bu çalışmada, 6 farklı ( ağırlıkça %0, %2-10 baryum karbonat içeren) porselen karo 1210 °C sıcaklıkta pişirilerek üretilmişlerdir.   İkincil bir ergitici olarak baryum karbonatın seramiklerin lineer küçülme, yığınsal yoğunluk ve su emme özelliklerine etkileri incelenmiştir. Seramiklerin mikroyapı ve kimyasal analizleri, sırasıyla SEM ve XRD analizleri ile incelenmiştir. Baryum karbonatın seramiklere ağırlıkça %2-6 ilavesi, porselen karolarda istenilen su emme değerini (sıfır) etkilemediği görülmüştür.  Bununla birlikte, ağırlıkça% 8 ve ağırlıkça% 10 baryum karbonat ilave edildikten sonra% 6.65'e kadar çarpıcı bir şekilde arttığı bulunmuştur.

In this study, six different recipes (0%, 2-10 wt.% with barium carbonate) of porcelain tile were fabricated using the firing temperature of 1210 °C.  The effects of barium carbonate as a secondary flux material on the linear shrinkage, bulk density and water absorption properties of ceramics were investigated. Microstructure and chemical analysis of ceramics were examined using SEM and XRD analysis instruments, respectively. Addition of barium carbonate between 2-6 wt.% on the ceramics did not affect water absorption value (zero) which was recommended for porcelain tiles. However this was found to dramatically increase up to 6.65% after addition of 8 wt.% and 10 wt.% barium carbonate.
Effect of Barium Carbonate Addition on the Properties of Porcelain Ceramic Tile
Keywords: Engineering; Mühendislik