Ratlarda tiyosemikarbazon türevlerinin bazı kan parametrelerine etkileri - Karatas, Fikret; Bal, Caner; Kara, Haki; Yılmaz, Ibrahim; Çukurovalı, Alaaddin (My University, 2009)
Çalışmada, deney grubu ratlara 45 günlük deney süresince üçer gün ara ile deri altı yolla 25 mg/kg tiyosemikarbazon ve 25 mg/kg tiyosemikarbazon-çinko kompleksi uygulandı. Uygulamaların serum aspartat amino transferaz (AST), alanin amino transferaz (ALT), laktat dehidrogenaz (LDH), gamma-glutamil transferaz (GGT) aktivitelerine ve üre, kreatinin, total ve direkt bilirubin düzeylerine, karaciğer ağırlığına ve canlı ağırlığına etkileri belirlemek için 60 adet rat kullanıldı. Ratlar kontrol grubu, tiyosemikarbazon uygulanan grup ve tiyosemikarbazon-çinko kompleksi uygulanan deney grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Uygulamanın 7., 15., 30. ve 45. günlerinde her gruptan 5’er rat ayrılıp tartılarak dekapite edildi; kanları alınıp karaciğer ağırlıkları kaydedildi. Gerekli analizler otoanalizörde spektrofotometrik yöntemle yapıldı. Tiyosemikarbazon ve tiyosemikarbazon-çinko kompleksi uygulanan ratların serum AST, ALT, LDH ve GGT aktiviteleri ile üre, kreatinin, total ve direkt billirubin düzeyleri, karaciğer ağırlıkları ve canlı vücut ağırlıklarının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli bir fark göstermediği (p>0.05) bulundu. Ratlara deri altı yolla verilen 25 mg/kg tiyosemikarbazon ve tiyosemikarbazon-çinko kompleksinin çalışılan serum parametrelerini, karaciğer ağırlığını ve canlı ağırlığı etkilemediği gözlendi. Buna bağlı olarak ta tiyosemikarbazon veya tiyosemikarbazon-çinko kompleksinin tedavi amaçlı kullanıldığında uygun doz ayarlaması ile yan etkilerinden korunulabileceği düşünüldü.
Keywords: Enjeksiyon; deri altı; Hayvanlar; Sıçanlar; Modeller; hayvan; Kreatin; Tiyosemikarbazitler; Laktat dehidrogenazlar; gamma-glutamiltranferaz; Aspartat aminotransferazlar