İLKÖĞRETİM BİRİNCİ KADEMEDE GÖREV YAPAN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN SINIFIN FİZİKSEL DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (MUĞLA İLİ ÖRNEĞİ) - DEMİR, SAADET ÜNSAL (Fırat Üniveristesi, 2010)
Sınıfın fiziksel düzeni, sınıf yönetimindeki başarının önemli bir basamağıdır. Sınıf ortamı, ne kadar öğrenci ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik düzenlenirse, öğrenci o ortamı benimseyecek ve öğretimin kalitesi artacaktır. Öğrenci ilgi ve başarısını arttırmak ve bulunmaktan keyif alınan bir sınıf ortamı oluşturmak için; ısı, ışık, renk, oturma düzeni, öğrenci sayısı vb. gibi fiziksel değişkenlerin öğrenmeyi hem destekleyici hem de ilgi çekici bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.Bu araştırmanın genel amacı, ilköğretim birinci kademede görev yapan sınıf öğretmenlerinin sınıfın fiziksel düzenlenmesine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırma, tarama modelindedir. Araştırma sonucu gerekli olan veriler, bu araştırma için geliştirilen 57 maddeden oluşan anketin sınıf öğretmenlerine uygulanması sonucu elde edilmiştir. Toplanan verilerin istatistik çözümlemeleri bilgisayar ortamında ?SPSS 14.0 for Windows? paket programı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde ve Kay Kare analizi kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2009-2010 eğitim-öğretim yılı Muğla ilinde birinci kademede görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini de Muğla il ve Fethiye ilçe merkezindeki ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Fethiye, Muğla'nın en gelişmiş ve en büyük ilçesi olduğu için araştırmaya dahil edilmiştir.Araştırma sonucunda, sınıfların yeteri kadar fiziki ortamı güçlendiren unsurlarla desteklenmediği, buna ek olarak öğrenme ortamını etkileyen fiziksel değişkenlerin sınıf öğretmenlerine göre öğrenci ilgi ve başarısını etkilediği ve sınıfın fiziksel düzenine ilişkin mevcut durumun genel olarak ?yeterli? olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlara bağlı olarak; okul yöneticilerine, müfettişlere, öğretmenlere ve öğrencilere fiziksel düzenin sağlanmasına yönelik mevcut durumları belirlemeleri, fiziki düzeni geliştirme ve iyileştirme çalışmaları yapmaları önerilmektedir.Anahtar Kelimeler: Fiziksel düzen, fiziki organizasyon, öğretmen, sınıf öğretmeni.

Classroom?s physical organization is a crucial step for the success in classroom management. How much the classroom is organised considering the students? interests and needs, the students will adopt to this learning enviroment easily and the quality of education will increase. For the learning environment to increase student?s interests and success and enjoy spending time there, the physical variants like the temperature, lighting, colour, seat order, number of the students etc. of the classroom need to be organised both supportive and interesting for learning.The main aim of this research is to determine the classroom teachers? views related to classroom?s physical organization in primary schools. The study was conducted as a descriptive survey. The data needed for this research was obtained by a 57-item questionnaire developed for this study and was applied to the classroom teachers. The data obtained were analyzed statistically by the ?SPSS 14.0 for Windows? computer programme. Frequency, Percentage and Chi Square Analysis were used while analyzing the data.The working population consisted of classroom teachers in the city of Mugla in 2009-2010 educational season. The sample of the research consisted of the classroom teachers working in primary schools in the centers for the county of Fethiye and the city of Mugla. Because Fethiye is the most developed and the biggest county of Mugla, this county has also been included to the research.In the end of this research, the following conclusions can be drawn: The classrooms weren?t sufficiently supported with the components which made the physical environment strong. In addition to this, the physical variants that affect the learning environment also affects the students? interests and success according to the classroom teachers and the present situation related to the physical order of the classroom are generally found out to be ?sufficient?. Depending on these results, school principals, inspectors, the teachers and the students were advised to determine the present situation about organising physical order and make necessary improvements for the physical organization.Key Words: Physical order, physical organization, teacher, classroom teacher.
Classroom teachers? views related to classroom?s physical organization in primary schools (the sample of Muğla)
Keywords: Eğitim ve Öğretim