TÜRK EDEBİYATINDA BAHÂRİSTÂN* - Tuğluk, İbrahim (Fırat University, 2016)
Mollâ Câmî’nin 1487 yılında telif ettiği Bahâristân; Mukaddime, sekiz bölüm ve Hâtime’den oluşanFarsça ahlâkî ve eğitici bir eserdir. Câmî, oğlu için kaleme aldığı Bahâristân’ı Hüseyin Baykara’ya ithafetmiştir. Eserde, dünya hayatı için gerekli olan bilgi ve öğütler yer almaktadır. Câmî, Bahâristân’ı Sa’dî-iŞîrâzî’nin Gülistân’ını örnek alarak kaleme almıştır.Osmanlı sahasında büyük ilgi gören Bahâristân medreselerde ders kitabı olarak okutulmuş, eserin çevirive şerhleri yapılmıştır. Çok sayıda yazması bulunan Bahâristân’ın özel lügatleri yapılmış ve aynı zamandaesere Nergisî tarafından Nihâlistân adında bir nazire de yazılmıştır.Bu çalışmada Bahâristân‘ın kütüphanelerimizde mevcut seçmeleri, şerhleri, lügatleri ile Bahâristân’ayazılan nazire ve eserin kültür tarihimizdeki yeri üzerinde durulacaktır.Anahtar Kelimeler: Mollâ Câmî, Bahâristân, seçmeler, şerh, çevri, lügat, nazire, kültür tarihi.