Ekonomik Özgürlüğün Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla ve Vergi Gelirleri Üzerindeki Etkisi: OECD Ülkelerinden Kanıtlar - Kostekçı, Ahmet (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, ekonomik özgürlüğün doğrudan yabancı yatırımlar, gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) ve vergi gelirleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Değişkenler arasındaki ilişkinin test edilmesi için 1995-2019 dönemi temel alınarak 37 OECD ülkesinden oluşan bir veri seti kullanılmıştır. Seriler arasında eşbütünleşme ilişkisinin Banerjee ve Carrion-i-Silvestre (2017) panel eşbütünleşme testiyle incelendiği çalışmada, panelin genelinde tüm modellerde eşbütünleşme ilişkisinin olduğu belirlenmiştir. Eşbütünleşme katsayı tahmin sonuçlarına göre ekonomik özgürlük, doğrudan yabancı yatırımları negatif ve GSYH’yi pozitif yönde etkilemiştir. Ekonomik özgürlüğün vergi gelirleri üzerindeki etkisi pozitif ancak istatistiksel olarak anlamsız çıkmıştır. Konya (2006) ve Dumitrescu ve Hurlin (2012) panel nedensellik testlerine göre, OECD ülkelerinde ekonomik özgürlükten doğrudan yabancı yatırımlara, GSYH’ye ve vergi gelirlerine doğru nedensellik ilişkilerinin olduğu görülmüştür. Panelin geneli için ve bireysel olarak elde edilen bulgular, hipotezi kısmen desteklerken, bu sonuçların tüm OECD ülkeleri için genelleştirilmeyeceğini de ortaya koymuştur.
Keywords: Ekonomik Özgürlük; Panel Veri Analizi; GSYH; Vergi Gelirleri; Doğrudan Yabancı Yatırımlar