Kanalikül yaralanmalarının pigtail probe ve silikon tüp ile onarım sonuçları - Demir, Tamer; Gül, Fatih Cem (My University, 2011)
Amaç: Kanaliküler hasar sonucu bikanaliküler entübasyon yapılan hastaları değerlendirmek Metod: 2006-2010 yılları arasında Fırat Üniversitesi Oftalmoloji Kliniğinde kanaliküler laserasyon nedeniyle cerrahi onarım yapılan 20 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hasta yaşı, yaralanmanın nedeni, yaralanan kanalikül, kanalikül yaralanması ve cerrahi arasındaki süre açısından incelendi. Bulgular: Hastaların 13’ünde alt kanalikül kesisi 7’sinde ise üst kanalikül kesisi mevcut idi. Tüp kalış süresi ortalama 5,75 ay idi (1-6 ay). Yirmi hastanın 20’sinde de (%100) lavaj açık iken (anatomik başarı), 19 hasta (%95) asemptomatik idi (fonksiyonel başarı). Sadece 1 hastamız semptomatik idi, bu hastamızda da cerrahiden 1 ay sonra silikon tüp çıkmıştı. Yaralanmadan cerrahi yapılana kadar geçen sürenin cerrahi başarıyı etkilemediği tespit edildi. Tüm hastalarda kozmetik sonuçlar tatminkardı. Sonuç: Travmatik kanalikül kesilerinde pigtail probe yardımı ile yapılan silikon tüp implantasyonu fonksiyonel iyileşme ve anatomik düzelme sağlayan efektif bir yöntemdir.
Keywords: Göz Hastalıkları